Κυρ. Μητσοτάκης: Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης καταθέτει η Ν.Δ.

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 13:19
UPD:14:37
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βουλή.

«Είναι υποχρέωσή μου να αποτρέψω την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας μας με μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα» τόνισε αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος - όπως είπε - «κρύβεται» αν τολμά «να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».

«Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει το ανήθικο θέατρο με τον κ. Καμμένο, ο οποίος δεν στηρίζει τη συμφωνία, άλλά δεν το κουνάει από την καρέκλα του. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτόν τον πρωτοφανή θεσμικό εκτροχιασμό στον οποίο οδηγείτε τη χώρα» συνέχισε για να προσθέσει: «Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία στις Πρέσπες την Κυριακή, χωρίς να έχει διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή. Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη».

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που θα δημιουργεί τετελεσμένα». Εκτίμησε παράλληλα πως ο συνδυασμός οικονομικών και εθνικών θεμάτων δεν είναι τυχαίος, αλλά συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για να στρέψει τα φώτα μακριά από τα επώδυνα μέτρα του 4ου μνημονίου».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «κακή συμφωνία» και «βαριά υποχώρηση στα εθνικά θέματα». «Ανταλλάσσετε μία βαριά εθνική υποχώρηση με κάποια μεγαλύτερη κατανόηση των εταίρων μας στα ζητήματα της οικονομίας. Αφού ακολουθήσατε πειθήνια τις εντολές των δανειστών έρχεστε τώρα να ρυθμίσετε μία εκκρεμμότητα της εξωτερικής πολιτικής γιατί αυτό θέλει ο διεθνής παράγοντας» είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, για να συμπληρώσει: «Εμείς θέλουμε λύση αλλά αυτό προϋποθέτει μία λύση που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού: «Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή για το Βουκουρέστι.... Εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι εσείς σήμερα λέτε ναι. Και τότε ασκήθηκαν πιέσεις» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «η συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένα που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα».

«Είναι μία κακή συμφωνία. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας που συνιστούν τον πυρήνα του αλυτρωτισμού αποτελούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Αλλά ακόμη και γι’ αυτό είπατε ψέματα», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το Severna Makedonija, στο οποίο είχε αναφερθεί ο Πρωθυπουργός δεν υπάρχει στη συμφωνία. «Με τη συμφωνία το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι» παρατήρησε και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι πολίτες θα λέγονται Μακεδόνες και θα μιλούν τη μακεδονική;».

«Τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση τελειώνει τη θητεία της όπως την ξεκίνησε: με ψέματα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι στην ουσία η κυβέρνηση φέρνει το «τέταρτο μνημόνιο», αλλά «χωρίς χρηματοδότηση», το δεύτερο κατά σειρά που φέρει, όπως είπε, τις υπογραφές Τσίπρα – Καμμένου.

Κατηγόρησε παράλληλα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι «δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια με βαριά υποθήκη τον εθνικό πλούτο της χώρας» και ότι «μειώνουν μισθούς, συντάξεις και αφορολόγητο».

Απαριθμώντας τους «μεγάλους χαμένους του 4ου μνημονίου», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτοί είναι:

  • Οι συνταξιούχοι: «Κάθε συνταξιούχος θα χάσει έως και δύο συντάξεις» ανέφερε.
  • Οι χαμηλόμισθοι. «Το αφορολόγητο για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους τώρα μειώνεται στα 5.680 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο συμπολίτες μας που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 500 ευρώ το μήνα» σημείωσε.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε φτωχότερες συνοικίες. «Εσείς που θα καταργούσατε τον ΕΝΦΙΑ τον αυξάνετε ακόμη και στις φτωχότερες γειτονιές» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
  • Η δημόσια περιουσία που «μπαίνει ενέχυρο μέσω του υπερταμείου που συγκρ με την υπογραφή Τσίπρα Καμμένου».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή