Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να υλοποιήσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος.
Εν όψει της αυριανής, κρίσιμης ψηφοφορίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ) προανήγγειλε την υποβολή αιτήματος για τη διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων.
Ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά την παρέμβασή του, διαμήνυσε ότι με το πολυνομοσχέδιο πραγματοποιείται αναδιανομή του πλούτου από τους λιγότερο φτωχούς προς τους εξαθλιωμένους.
Επεσήμανε, επίσης, ότι τα συνολικά μέτρα εις βάρος των συνταξιούχων θα συμβάλλουν στην αύξηση κατά 44% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019.
Εστίασε, επιπλέον, στα μέτρα για τον ΕΔΟΕΑΠ, τις αλλαγές στον νόμο «Κατσέλη» αλλά και στη μείωση του φόρου διαφήμισης στους «καναλάρχες».
Νωρίτερα, η Ολομέλεια απέρριψε κατά πλειοψηφία τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, ενώ κάνοντας ειδική μνεία στους τόκους υπερημερίας, εξήγησε ότι «το Σύνταγμα ρητά προβλέπει πού επιτρέπεται η αναδρομικότητα» και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να μην ευνοηθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ανέφερε ότι το δικαστήριο είναι εκείνο που κρίνει αν κάποιος πρέπει να προστατευθεί βάσει των διατάξεων για τα «κόκκινα δάνεια» και το δικαστήριο κρίνει αν κάποιος δανειολήπτης δεν χρειάζεται να προστατευθεί και άρα πρέπει να καταβάλει τους τόκους για το δάνειο του.
Αναφορικά με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε το παράδειγμα της Βουλής, η οποία τοποθέτησε τα 3/4 του αποθεματικού της στην ΤτΕ και κέρδισε χρήματα, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι αντίστοιχο κέρδος είχαν οι δήμοι που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο.
Για τις εγγυήσεις του υπερταμείου, τέλος, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ανησυχία του για τη «συλλογική αμνησία» που χτύπησε -όπως είπε- τους 222 βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν τον Ν. 4336 -τον νόμο, δηλαδή, που προέβλεψε πως όταν συγκροτηθεί το υπερταμείο θα είναι αντισυμβαλλόμενος για το δάνειο που έλαβε η χώρα το 2015 και θα έχει κάποιες εγγυήσεις.
naftemporiki.gr