Το ζήτημα του Κοσόβου αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2006 17:37
A- A A+

Το ζήτημα του Κοσόβου θα μονοπωλήσει την αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία θα μιλήσουν -μεταξύ άλλων- ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτι Αχτισάαρι, και ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Την προεδρία της συνεδρίασης θα έχει η Γαλλία και όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Αχτισάαρι θα παρουσιάσει, με δική του πρωτοβουλία, έκθεση με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου που διεξάγονται στη Βιέννη, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει υιοθέτηση ψηφισμάτων και αποφάσεων από την πλευρά του Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα θα παρουσιάσει τη σερβική πρόταση για το Κόσοβο, δηλαδή μια διευρυμένη αυτονομία στη βάση των διεθνών κανόνων δικαίου, των δημοκρατικών αξιών και των ευρωπαϊκών στάνταρτ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε ότι για τη σερβική πλευρά δεν τίθεται ζήτημα ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Η ανεξαρτησία του Κοσόβου θα μπορούσε να φέρει σοβαρή αστάθεια στην περιοχή. Η αρπαγή του 15% του εδάφους της της Σερβίας είναι δυνατή μόνο εάν ηττηθεί η δημοκρατία», υπογράμμισε.

«Το Κόσοβο είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα και τα πολύπλοκα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν απλά και βιαστικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο σέρβος πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή