Φ. Κουβέλης: Εξαιρετικά θετική η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 15:00
UPD:15:02
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
Μιλώντας στον Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο κ. Κουβέλης σημείωσε «ότι τα όσα είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της διαπραγματεύσεως ως κόκκινες γραμμές, εξασφαλίσθηκαν απόλυτα, έτσι ώστε να υπάρξει η ονομασία με τον γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, η απάλειψη των όποιων αλυτρωτικών διατάξεων του Συντάγματος της FYROM».
A- A A+

Για μια εξαιρετικά θετική συμφωνία, «η οποία πρόκειται να υπογραφεί και να δρομολογηθεί η εφαρμογή της, με όλα τα ενδιάμεσα στάδια», έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας στον Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο κ. Κουβέλης σημείωσε «ότι τα όσα είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της διαπραγματεύσεως ως κόκκινες γραμμές, εξασφαλίσθηκαν απόλυτα, έτσι ώστε να υπάρξει η ονομασία με τον γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, η απάλειψη των όποιων αλυτρωτικών διατάξεων του Συντάγματος της FYROM».

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι θα υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Είναι ανάγκη να διανυθούν τα συγκεκριμένα στάδια, γιατί η ύπαρξη εντέλει της συμβάσεως, η εφαρμογή και η δέσμευση της, θα εξαρτηθεί ακριβώς από την ψήφιση από την πλευρά της FYROM των διατάξεων που αναθεωρούν το Σύνταγμά της και συναρτάται αυτή η αναθεώρηση με το γεγονός εάν θα γίνει ή δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Διότι υπάρχει η  «αιρεσιμότητα», δηλαδή πάντοτε με την αίρεση ότι όλα αυτά θα πληρωθούν», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του κ. Μητσοτάκη ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη σύμβαση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «είναι μια κυβέρνηση η οποία προέκυψε από τη βούληση του ελληνικού λαού, δηλαδή από εκλογές. Έχει την απόλυτη συνοχή της, η οποία δεν αμφισβητείται. Εάν κάποιος θέλει να την αμφισβητήσει ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, να καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας και εκεί να κριθεί  αν υπάρχει ή δεν υπάρχει η συνοχή και το αρραγές της κυβέρνησης».

Ερωτηθείς για το ποιος θα πιστοποιήσει ενδεχόμενη υπαναχωρήση της ΠΓΔΜ από τα προβλεπόμενα στη συμφωνία, ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι είναι κάτι που θα το πράξει πρωτίστως η ελληνική πλευρά, «διότι αυτή παρέχει την σύμφωνη γνώμη της για την συμμετοχή της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο πια των νέων καταστάσεων και συνθηκών, στις προενταξιακές διαδικασίες».

«Οι όροι οι οποίοι τίθενται είναι αυτοί που συγκροτούν την έννοια της αιρεσιμότητας, μια αιρεσιμότητα η οποία διαγιγνώσκεται κάθε φορά από το αντισυμβαλλόμενο μέρος όπως είναι η Ελλάδα. Βεβαίως θα αποτελεί και αντικειμενικό γεγονός, διότι στο πλαίσιο της συμβάσεως θα καταγράφονται με σαφήνεια ποιες είναι οι διατάξεις, οι οποίες πρέπει να αναθεωρηθούν», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη γλώσσα και την εθνικότητα των κατοίκων της γειτονικής χώρας, ο κ. Κουβέλης, δήλωσε πως σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, «προσδιορίζεται η προέλευση και η αναφορά της συγκεκριμένης γλώσσας ως  νοτιοσλαβική και σε ό,τι αφορά στην εθνικότητα του μέλους, νομίζω ότι πολύ αναλυτικά θα καθορίζεται τόσο στην αγγλική όσο και στην δική τους γλώσσα, με τους προσδιορισμούς και την αναφορά που γίνεται».

Τέλος, για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως η θέση τους τον βρίσκει αντίθετο.

«Δεν έχω δείγματα για την αποχώρηση και την απόσυρση στήριξης της κυβέρνησης από τη μεριά των ΑΝΕΛ. Άλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένες δηλώσεις, για να περιοριστώ στις πλέον πρόσφατες του κυρίου Καμμένου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου περί του αντιθέτου», κατέληξε.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή