Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για το Σκοπιανό

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 00:39
UPD:00:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
A- A A+

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό, με τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης να υπογραμμίζουν το γεγονός ότι «μπαίνει ένα τέλος σε μια διένεξη που κρατούσε περισσότερα από 25 χρόνια».

Για μια «ιστορική συμφωνία», την οποία ανακοίνωσαν η Ελλάδα και η ΠΔΓΜ κάνει λόγο η γερμανική «Deutsce Welle», επισημαίνοντας ότι με την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης, η ΠΓΔΜ «ελπίζει να γίνει μέλος στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ».

Το «Der Spiegel», από την πλευρά του, τιτλοφορείται «Η ΠΓΔΜ θα πρέπει στο μέλλον να ονομάζεται "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"», ενώ φιλοξενεί αποσπάσματα από τις ομιλίες των δύο πρωθυπουργών. Η συμφωνία, προσθέτει το γερμανικό περιοδικό, προωθεί «τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια» και μειώνει την επιρροή «τρίτων», ιδίως της Ρωσίας και της Τουρκίας.

«Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν για τη μετονομασία της Μακεδονίας» αναφέρεται σε άρθρο που φιλοξενείται στον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde». Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία στην ΠΓΔΜ ο Σοσιαλδημοκράτης, Ζόραν Ζάεφ, διαδεχόμενος τον εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Βόρεια Μακεδονία», το νέο όνομα της Μακεδονίας που αποδέχτηκε η Αθήνα» αναγράφει η γαλλική «France Soir», τονίζοντας ότι πλέον καθίσταται δυνατή η ένταξη της μικρής, πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων: η Μακεδονία θα γίνει Βόρεια Μακεδονία» επισημαίνει, παράλληλα, το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24», το οποίο πρόβαλε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ και την αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Η βρετανική «The Independent», επίσης, υπογραμμίζει ότι «Η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της για να ικανοποιήσει την Ελλάδα» μετά από μια διαμάχη δεκαετιών, ενώ επισημαίνει ότι η Αθήνα υποσχέθηκε να άρει το βέτο, ώστε να ενταχθεί η γειτονική χώρα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Παρόμοιος είναι και ο τίτλος της «The Guardian». «Χρειάστηκαν περισσότερα από 25 χρόνια, διχάστηκαν δύο έθνη και ήταν αιτία για μεγαλύτερες και μικρότερες διαμαρτυρίες, αλλά την Τρίτη η Ελλάδα και η Μακεδονία κήρυξαν επιτέλους ειρήνη» γράφει, μεταξύ άλλων.

Το BBC, από την πλευρά του, αναφέρει ότι «η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία για το όνομα του βόρειου γείτονά της, που αυτοαποκαλείτο Μακεδονία μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας». Μετά από πολλές διαμαρτυρίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή Σεβέρνα Μακεντόνια», προσθέτει.

«Η Ελλάδα και η Μακεδονία καταλήγουν σε συμφωνία για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας» επισημαίνει και η ισπανική «El Pais». «Οι δύο χώρες έθεσαν τέλος σε μια διαμάχη που κρατούσε από το 1991 και εμπόδιζε την είσοδο της βαλκανικής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», σπεύδει να προσθέσει.

Στον αμερικανικό Τύπο, η «The Wall Street Journal» αναγράφει ότι «η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της για να τερματιστεί η πικρή διαμάχη με την Ελλάδα» και φιλοξενεί μακροσκελές ρεπορτάζ για τις σημερινές εξελίξεις αλλά και για το ιστορικό της υπόθεσης τις τελευταίες δεκαετίες.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία και η «Washington Post», η οποία αναπαράγει το μακροσκελές ρεπορτάζ του Associated Press, κάνοντας ένα λογοπαίγνιο στον τίτλο: «Βόρειο Φως: η Μακεδονία κάνει συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή