Sea Dragon: Σχέδια νέου υπερηχητικού πυραύλου φέρονται να έκλεψαν Κινέζοι χάκερ από τις ΗΠΑ

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 21:14
UPD:21:14
REUTERS/PICHI CHUANG

Χάκερ.

 

A- A A+

Χάκερ της κινεζικής κυβέρνησης φέρονται να παραβίασαν τους υπολογιστές εταιρείας που είχε αναλάβει έργο για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και να έκλεψαν έναν μεγάλο όγκο εμπιστευτικών δεδομένων σχετικά με προγράμματα υποβρυχίου πολέμου- περιλαμβανομένων σχεδίων για έναν υπερηχητικό πύραυλο για χρήση εναντίον πλοίων από αμερικανικά υποβρύχια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, που επικαλέστηκε ανώνυμες μαρτυρίες Αμερικανών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι παραβιάσεις αυτές έλαβαν χώρα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, και σε εξέλιξη είναι έρευνα από το αμερικανικό ναυτικό και το FBI. Ωστόσο το FBI δεν ανταποκρίθηκε σε ερώτηση του Reuters σχετικά με το θέμα- αν και το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως υπάρχουν μέτρα και κανόνες βάσει των οποίων απαιτείται από τις εταιρείες να ενημερώνουν την κυβέρνηση όταν λαμβάνει χώρα περιστατικό «cyber χαρακτήρα» το οποίο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στα δίκτυά τους, εφόσον αυτά περιέχουν «ελεγχόμενες, μη απόρρητες πληροφορίες».

Η κινεζική πρεσβεία αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση, τονίζοντας πως η κινεζική κυβέρνηση είναι εναντίον όλων των ειδών κυβερνοεπιθέσεων.

Οι χάκερ στοχοποίησαν εταιρεία που εργάζεται για το Naval Undersea Warfare Center, και το υλικό που «χακαρίστηκε» ανερχόταν στα 614 GB και σχετιζόταν με ένα πρόγραμμα γνωστό ως «Sea Dragon», καθώς και δεδομένα σημάτων και αισθητήρων, κυρυπτογραφικών συστημάτων, ηλεκτρονικού πολέμου κ.α.

Όπως αναφέρει το Popular Mechanics, το όπλο αυτό- ο υπερηχητικός πύραυλος για χρήση εναντίον πλοίων- είναι «επιθετικού χαρακτήρα» και δημιουργήθηκε «ενσωματώνοντας ένα υπάρχον οπλικό σύστημα σε μια υπάρχουσα ναυτική πλατφόρμα», ενώ οι δοκιμές του αναμενόταν να αρχίσουν αργότερα μέσα στο έτος, προκειμένου να είναι έτοιμο για υπηρεσία ως το 2020.

Όπως υπογραμμίζει το Popular Mechanics, οι επιθετικοί πύραυλοι του αμερικανικού ναυτικού είναι οι Harpoon, Tomahawk, ο νέος Naval Strike Missile και ο Long Range Anti-Ship Missile, που είναι όλοι υποηχητικοί- οπότε και θεωρείται ότι στην «εξίσωση» υπάρχει ο νέος πύραυλος αεράμυνας SM-6, ο οποίος προορίζεται για προστασία απέναντι σε εχθρικούς πυραύλους, αεροσκάφη κ.α. Αν και ταχύτατος (3,5 φορές η ταχύτητα του ήχου) και με μεγάλη εμβέλεια, καθώς και το πλεονέκτημα να παίρνει σκοπευτικά δεδομένα από άλλες μονάδες του ναυτικού (όπως πχ το μαχητικό F-35 ή το ιπτάμενο ραντάρ E-2D Advanced Hawkeye), διαθέτει μικρή κεφαλή, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, προορίζεται για αεράμυνα. Ωστόσο, εκτιμάται πως, με κάποιες τροποποιήσεις, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά εναντίον πλοίων – σημειώνεται ότι κατά καιρούς οι πύραυλοι της «οικογένειας» Standard έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον πλοίων. Ως εκ τούτου, το Popular Mechanics καταλήγει στο συμπέρασμα πως, αν ο SM-6 δεν είναι ο Sea Dragon, είναι πολύ πιθανό ο Sea Dragon να είναι κάποιο παρεμφερές σε αυτόν τον πύραυλο όπλο.

Προτεινόμενα για εσάς