Συμφωνία συνεργασίας υπουργείου Εθνικής Άμυνας - ΕΚΠΑ

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 15:58
UPD:16:01
Δελτίο Τύπου
A- A A+

Υπεγράφη σήμερα, με ειδική τελετή, το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Το πλαίσιο συνεργασίας, αφορά σε πλήθος τομέων και δράσεων και συμπυκνώνει εργασία και μελέτη, που από κοινού έκαναν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κοινός τόπος αυτής της συνεργασίας είναι η ελληνική κοινωνία και οι ανάγκες της, η πρόοδος της επιστήμης και η διεύρυνση των πεδίων της και τα πεδία εφαρμογής και ανταλλαγής συνεργασίας που περιγράφονται είναι η Εκπαίδευση, η Έρευνα και Ερευνητικές Υποδομές αλλά και οι Λοιπές Δράσεις και Υπηρεσίες, όπως η συγκρότηση κοινών συμβουλευτικών επιτροπών, ψηφιοποίηση μουσείων και πολιτιστικών χώρων, συνεργασία στον τομέα της Υγείας, κοινές εκδόσεις κ.λπ.

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Από την πλευρά του υπουργείου την εν λόγω συμφωνία συνεργασίας υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης και από την πλευρά του ΕΚΠΑ ο πρύτανης Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.

Το πλαίσιο συνεργασίας, αφορά σε πλήθος τομέων και δράσεων και συμπυκνώνει εργασία και μελέτη, που από κοινού έκαναν στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κοινός τόπος αυτής της συνεργασίας είναι η ελληνική κοινωνία και οι ανάγκες της, η πρόοδος της επιστήμης και η διεύρυνση των πεδίων της.

Στην ομιλία του ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι εγκαινιάζεται μια νέα εποχή αναβαθμισμένης συνεργασίας των δύο αυτών κορυφαίων φορέων της Ελληνικής Πολιτείας.

«Το κείμενο αυτής της Συμφωνίας Πλαισίου Συνεργασίας, συμπυκνώνει εργασία και μελέτη, που από κοινού έκαναν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και εμπειρία που αποκρυσταλλώνεται από την μέχρι τώρα συνεργασία των δύο μερών, περιέχοντας μια δυναμική που θα αρχίσει να εκδηλώνεται πολλαπλά το επόμενο διάστημα», σημείωσε.

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

«Κοινός μας τόπος είναι η ελληνική κοινωνία και οι ανάγκες της, είναι η πρόοδος της επιστήμης, με τη διεύρυνση των πεδίων της», ανεφερε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε πως «τα τρία πεδία εφαρμογής και ανταλλαγής συνεργασίας, που περιγράφονται στο Πλαίσιο Συνεργασίας είναι η Εκπαίδευση, η Έρευνα και Ερευνητικές Υποδομές αλλά και οι Λοιπές Δράσεις και Υπηρεσίες, όπως η συγκρότηση κοινών συμβουλευτικών επιτροπών, ψηφιοποίηση μουσείων και πολιτιστικών χώρων, συνεργασία στον τομέα της Υγείας, κοινές εκδόσεις κλπ μας δίνουν το εύρος αυτής της συνεργασίας».

«Νέες δυνατότητες συνεργασίας ξανοίγονται σε πιθανά πεδία ενδιαφέροντος, όπως:

  • Συνέργειες σε νέες ερευνητικές προτάσεις κοινού ενδιαφέροντος, συγχρηματοδοτούμενες τόσο από κοινοτικούς, όσο και από εθνικούς πόρους, στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας.
  • Συνεργασίες Ιατρικής Σχολής με τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
  • Συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Διατμηματικών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων με τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ).
  • Χρήση και εκτέλεση πειραμάτων σε εγκαταστάσεις πειραματισμού των δύο φορέων.
  • Δυνατότητα παρακολούθησης από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων σε τομείς ενδιαφέροντος τους, καθώς και συμμετοχή στελεχών του ΕΚΠΑ σε εκπαιδεύσεις φορέων του ΥΠΕΘΑ, όπως ΑΣΕΙ, Νοσοκομεία, κυβερνοασφάλεια  κλπ.
  • Συνέργειες στην αντιμετώπιση πραγματικών περιστατικών στους εξειδικευμένους τομείς δραστηριότητας των Ενόπλων Δυνάμεων».
ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος ανέφερε ότι «προσερχόμαστε πάντα σε νέες συνεργασίες, επιθυμώντας να ενισχύσουμε την Εκπαίδευση και την Έρευνα στο Πανεπιστήμιό μας και, παράλληλα, να συμβάλλουμε στην επίτευξη των εθνικών  στρατηγικών στόχων μέσα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και των δυνατοτήτων τους».

«Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ασφάλειας, κοινωνικής προσφοράς και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στη Χώρα, θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του Πανεπιστημίου και θα ενισχύσει το έργο και των δύο φορέων», υπογράμμισε.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή