Υπερβολική ποσότητα ζάχαρης καταναλώνουν βρέφη και νήπια στην Αμερική

Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 14:48
UPD:14:48
Shutterstock

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν αυτή την ποσότητα ζάχαρης δεν κινδυνεύουν μόνο από τερηδόνα όπως νομίζουν πολλοί γονείς, αλλά διατρέχουν κίνδυνο παχυσαρκίας, άσθματος καθώς  επίσης καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης αργότερα στη ζωή τους. 

A- A A+

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα νήπια στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταναλώνουν υπερβολικά πρόσθετα σάκχαρα και η ημερήσια πρόσληψη τους υπερβαίνει τα ποσά που συνιστώνται ακόμα και για τους ενήλικες. Για παράδειγμα στο δείγμα των συμμετεχόντων, το 99% νηπίων ηλικίας 19 έως 23 μηνών κατανάλωνε κατά μέσον όρο πάνω από 7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη κάθε μέρα. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από τη ζάχαρη που περιέχεται σε μια μπάρα σοκολάτας. Ενώ, το 60% των νηπίων κατανάλωναν πρόσθετα σάκχαρα πριν από τα πρώτα τους γενέθλια.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν αυτή την ποσότητα ζάχαρης δεν κινδυνεύουν μόνο από τερηδόνα όπως νομίζουν πολλοί γονείς, αλλά διατρέχουν κίνδυνο παχυσαρκίας, άσθματος καθώς  επίσης καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης αργότερα στη ζωή τους. Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν επίσης να κινδυνεύουν να κάνουν κακές επιλογές διατροφής καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η κύρια ερευνήτρια της μελέτης Kirsten Herrick, επιδημιολόγος της διατροφής στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που εξετάσαμε την κατανάλωση ζάχαρης σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης αρχίζει νωρίς στη ζωή των παιδιών και υπερβαίνει τις τρέχουσες συστάσεις. Η Dr Kirsten Herrick παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης στην ετήσια συνάντηση για τη Διατροφή 2018, της American Society for Nutrition, που ξεκίνησε 9 Ιουνίου και ολοκληρώνεται σήμερα 12 Ιουνίου 2018 στη Βοστώνη.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα δεν είναι ευεργετικά για το σώμα, καθώς δεν παρέχουν τα οφέλη που προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Αυτά τα πρόσθετα σάκχαρα αυξάνουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων του παιδιού. Βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα που δεν περιέχουν φυσικές ίνες που είναι ευεργετικές για την υγεία. Η Dr Herrick δήλωσε ότι η ευκολότερη μέθοδος μείωσης των προστιθέμενων σακχάρων στη διατροφή των παιδιών είναι η επιλογή τροφίμων όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η Dr Herrick και η ομάδα της εξέτασαν τα δεδομένα περισσοτέρων από 800 βρεφών και νηπίων ηλικίας μεταξύ 6 και 23 μηνών. Όλα ήταν μέρος της ερευνητικής μελέτης National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2011-2014, όπου καταγράφηκαν σε  24ωρη βάση όλα τα τρόφιμα που καταναλώνει το κάθε νήπιο. Η ομάδα ανέλυσε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεται ελέγχοντας τις ποσότητες ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο, μέλι, άλλες μορφές ζάχαρης, όπως σιρόπι αραβοσίτου με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη κ.λπ. Τα φυσικά σάκχαρα που βρέθηκαν σε φρούτα, λαχανικά και γάλα δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση,  όπως και τα τεχνητά γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι το 85% των νηπίων που μελετήθηκαν κατανάλωναν πρόσθετα σάκχαρα στην καθημερινή διατροφή τους. Ενώ, όσο μεγάλωναν σε  ηλικία αυξήθηκε και η κατανάλωση ζάχαρης που έκαναν. Περίπου το 60% των βρεφών ηλικίας 6 μηνών έως 11 μηνών κατανάλωνε κατά μέσο όρο 1 κουταλάκι του γλυκού πρόσθετα σάκχαρα και το 98% των νηπίων ηλικίας 12 έως 18 μηνών κατανάλωναν κατά μέσο όρο 5,5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα. Επιπλέον, στις ηλικίες μεταξύ 19 και 23 μηνών, το 99% κατανάλωνε κατά μέσο όρο 7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης την ημέρα. 

Η προστιθέμενη κατανάλωση ζάχαρης ήταν υψηλότερη μεταξύ των μη ισπανόφωνων μαύρων παιδιών και χαμηλότερη μεταξύ μη ισπανόφωνων λευκών παιδιών ηλικίας 12 έως 23 μηνών. Αυτές οι διαφορές όμως δεν παρατηρήθηκαν στην νεότερη ηλικιακή ομάδα.

Οι ερευνητές λένε ότι στις μέχρι κατευθυντήριες δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις της Αμερικανικής κυβέρνησης για παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών.  Ωστόσο, σύντομα θα κυκλοφορήσει η έκδοση «Dietary Guidelines for Americans 2020-2025» που θα περιγράφει ακριβώς τις συνιστώμενες ποσότητες σακχάρων και λιπών που θα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά κάτω των 2 ετών. Προς το παρόν οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν 6 κουταλάκια του γλυκού ή λιγότερο ημερησίως σε άτομα ηλικίας μεταξύ 2 και 19 ετών καθώς και σε ενήλικες γυναίκες και λιγότερα από 9 κουταλάκια του γλυκού για ενήλικες άνδρες ανά ημέρα.

Σύμφωνα με την Herrick οι περισσότεροι ενήλικες υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια πρόσληψης ζάχαρης και αυτό το παράδειγμα το ακολουθούν και τα παιδιά τους. Είπε επίσης, ότι οι μελλοντικές μελέτες έχουν ως στόχο να εξετάσουν τα είδη των τροφίμων που συμβάλλουν στην υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης στα παιδιά, όπως είναι κάποια αρτοσκευάσματα ή έτοιμα για κατανάλωση δημητριακά, επιδόρπια ή γλυκά και καραμέλες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή