1953-2018: Το χρονικό επαφών, συμφωνιών και εντάσεων

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 06:56
UPD:07:08
shutterstock
A- A A+

Ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε πει ότι θα ξέρει «από το πρώτο λεπτό» εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθυμεί πραγματικά μία συμφωνία, που θα οδηγήσει στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Οι επικριτές του τον εγκαλούν για ελλιπή προετοιμασία σε μία συνάντηση, η οποία έχει ήδη δώσει στον Κιμ το μεγαλύτερο δώρο: την αναγνώριση από εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ.

Όσοι θεωρούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος οργάνωσε την ιστορική Σύνοδο με προχειρότητα, επικαλούνται τις προσπάθειες δεκαετιών για προσέγγιση με το καθεστώς της Πιονγιανγκ, οι οποίες άρχιζαν πάντα με υψηλές προσδοκίες, κατέληξαν κάποιες στιγμές σε συμφωνίες, αλλά έκρυβαν παγίδες, απογοητεύσεις, μεγάλες εντάσεις. Ακολουθεί ένα σύντομο χρονικό των σχέσεων των δύο χωρών. 

1953: Λήγει ο κορεατικός πόλεμος. Με τη βοήθεια της Σοεβιετικής Ένωσης η Βόρεια Κορέα αρχίζει την εκπαίδευση πυρηνικών επιστημόνων. 

1980-85: Ύστερα από τρεις δεκαετίες προσπαθειών, η Βόρεια Κορέα αρχίζει την κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Γιονγκμπιόν.  

1991: Οι ΗΠΑ αποσύρουν τα πυρηνικά όπλα από τη Νότια Κορέα. 

1994: Το Συμφωνηθέν Πλαίσιο. Ουάσιγκτον και Πιονγιανγκ υπογράφουν συμφωνία, βάσει της οπίας η δεύτερη θα παγώσει το πρόγραμμα όπλων πλουτονίου με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια. 

2002: Η συμφωνία καταρρέι εν μέσω κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, περιλαμβάνει τη Βόρεια Κορέα στον «άξονα του κακού». Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αφύνουν να εννοηθεί ότι η χώρα προωθεί πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. 

2005: Η Πιονγιανγκ δεσμεύεται να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα, σε εξαμερείς διαπραγματεύσεις, στις οπίες πέραν των ΗΠΑ συμμετέχουν η Νότιος Κορέα, η Ρωσία, η Κίνα και η Ιαπωνία. 

2006: Η Βρόεια Κορέα δοκιμάζει την πρώτη πυρηνική συσκευή της. Οι εντάσεις αρχίζουν και πάλι. 

2009: Οι διπλωματικές προσπάθειες καταρρέουν, καθώς η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να επιβεβαιώσει εάν η Πιονγιανγκ ανταποκρίνεται στη δέσμευσή της για αποπυρηνικοποίηση. Αρχίζουν οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων Taepodong 2, που πυροδοτούν παγκόσμια καταδίκη. 

2011: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακηρύσσεται ηγέτης της Β. Κορέας μετά το θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ. 

2017: Η Πιονγιανγκ πραγματοποιεί δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και μίας πανίσχυρης πυρηνικής συσκευής. 

2018: Η ιστορική συνάντηση Τραμπ- Κιμ στη Σιγκαπούρη είναι γεγονός, ύστερα από μία ταραχώδη περίοδο στις σχέσεις των δύο ανδρών. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times, Reuters 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή