«Μπλόκο» στη συγχώνευση Sony - BMG

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2006 13:38

A- A A+

Το ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο, το δεύτερο ανώτερο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακύρωσε σήμερα την έγκριση την οποία έδωσε τον Ιούλιο του 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συγχώνευση της Sony Music με τη BMG.

Η συγχώνευση των δισκογραφικών τμημάτων των παγκόσμιων κολοσσών στον κλάδο των μέσων Sony Corp. και Bertelesmann AG δημιούργησε τη Sony BMG, τη δεύτερη μεγαλύτερη δσικογραφική εταιρία του πλανήτη, πίσω από τη Universal Music Group της Vivenadi SA και μπροστά από την EMI Group Plc και τη Warner Music Group.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το εν λόγω δικαστήριο ανατρέπει απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η σημερινή απόφαση ρίχνει έντονες σκιές αμφιβολίας για τη βιωσιμότητα μιας συγχώνευσης της EMI με τη Warner, με τους δύο δισκογραφικούς ομίλους να έχουν εμπλακεί σε μονομαχία για το ποιος θα εξαγοράσει τον άλλο.

Οι τέσσερις δισκογραφικοί όμιλοι ελέγχουν μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, και οι ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες υποστήριξαν, στην έφεσή τους για την έγκριση η οποία δόθηκε από την Επιτροπή, ότι ελέγχουν τις πωλήσεις δίσκων μουσικής.

Η απόφαση του ευρωπαϊκού Πρωτοδικείου σημαίνει ότι η Sony Music και η BMG θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου το σχέδιο συγχώνευσής τους στις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα το επανεξετάσουν, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

AΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς