ΝΑΤΟ ιαματικό τάλαντο γεμάτο

Σάββατο, 09 Ιουνίου 2018 12:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«Ενθαρρύνουμε τους ηγέτες της πΓΔΜ και της Ελλάδας να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση προς το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».

Πρώτα «το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», τ’ άλλα είναι της συμπλήρωσης. Για όσους έχουν αμφιβολίες ας διαβάσουν του Μίτσελ τις ξεκάθαρες ομιλίες. «Στα Βαλκάνια αυξάνουμε τη βοήθεια κατά της ρωσικής επιρροής και συντονίζουμε τις ενέργειες με την Ε.Ε. για να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, μαζί με την Ε.Ε. και τη Γερμανία, για να ενθαρρύνουμε επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε την πΓΔΜ μέλος του ΝΑΤΟ».

Η ρωσική επιρροή είναι κακή, η ΝΑΤΟϊκή είναι ιδανική. Εντάξει, το καταλάβαμε. Μόνο που παρουσιάζεται σαν αξίωμα. Δεν μπαίνει κανείς στον κόπο να εξηγήσει γιατί αφού το ΝΑΤΟ ή η Ε.Ε. -όπως λέει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ- είναι παράγοντες «οικοδόμησης σταθερότητας και παρέχουν βοήθεια προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να αρθούν τα αδιέξοδα», δεν το δείχνουν και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, παρά δίνουν την ευχή τους.

Ας μην κρυβόμαστε και ας μην παραμυθιαζόμαστε. Αν δεν ήταν οι ΗΠΑ και τα συμφέροντά τους σε έναν ενεργειακό δρόμο, η πΓΔΜ θα περίμενε για πολύ των ευρωατλαντικών δομών τον ταχυδρόμο. Υπάρχει, μάλιστα, μία ειρωνεία σ’ αυτή την ιστορία, που δεν ξεχάστηκε σε μία δεκαετία, όπως προέβλεπε σύγχρονη Πυθία.

Το ΝΑΤΟ -που μαζί με την Ε.Ε. και τη Γερμανία διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, δημιούργησαν νέες εστίες ανωμαλίας (Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη) και έφεραν στο φως την ονομασία- θα αποκαταστήσει την ασφάλεια και την ισορροπία και θα είναι ο εγγυητής της συμφωνίας.

Αυτά γίνονται μόνο στη μυθολογία και την Τροία. «Ο τρώσας και ιάσεται»; Το ΝΑΤΟ ιαματικό τάλαντο γεμάτο. Ένας Αχιλλέας, που γιατρεύει ωραία. Επιθέτει στο τραύμα λίγη από τη σκουριά του δόρατός του και βρίσκει ο Τήλεφος το φως του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή