Σε διαφορετικό μήκος κύματος Βρυξέλλες- Βερολίνο για τη συμφωνία επανεισδοχής

Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 15:31
UPD:17:30
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι θα πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών στέλνουν οι Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί «στοιχείο αναφοράς» για την ευρύτερη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας. Διαφοροποιούνται έτσι από το Βερολίνο, που φαίνεται να το αντιμετωπίζει ως ένα διμερές ζήτημα, το οποίο δεν επηρεάζει την ευρωτουρκική συμφωνία. 

Κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις που διαμορφώνονται από χθες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νατάσα Μπερτό, υπογράμμισε ότι η συμφωνία Ελλάδας, Τουρκίας πρέπει να εφαρμόζεται συνέχεια, καθώς επηρεάζει συνολικά τις μεταναστευτικές ροές. Ξεκαθάρισε δε ότι η εφαρμογή της από την Άγκυρα αποτελεί προϋπόθεση για να ικανοποιηθούν τα τελευταία προαπαιτούμενα στον οδικό χάρτη  για την κατάργηση θεωρήσεων βίζας με την Τουρκία.

Νωρίτερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κινηθεί σε άλλο μήκος κύματος. Εξέφρασε την ελπίδα το θέμα με διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να θεωρηθεί ότι θα πρέπει να απασχολήσει συνολικά την Ένωση. Σημείωσε δε ότι δεν επηρεάζει την συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας για το προσφυγικό. 

Η Ε.Ε. έχει ουσιαστικά στηρίξει σε αυτή τη συμφωνία την πολιτική ανακοπής των προσφυγικών ροών. Ωστόσο όσο οι σχέσεις με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν επιδεινώνονται, τόσο πολλαπλασιάζονται και τα προβλήματα στην εφαρμογή της. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι και η διμερής συμφωνία την τελευταία διετία στην πραγματικότητα έμενε σχεδόν ανεφάρμοστη. Σύμφωνα με τα στοιχέια της Κομισιόν μόνο 25 επιστροφές μεταναστών πραγματοποιήθηκαν στη βάση της τη διετία 2017-2018. Συνολικά από την 21η Μαρτίου του 2016 έχουν επιστρέψει στην Τουρκία 600 παράτυποι μετανάστες στη βάση της συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας και 1.624 στη βάση της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή