Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
«Τα Σκόπια θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και ο μόνος δρόμος για να το καταφέρουν είναι να συμφωνήσουν με την Ελλάδα το ονοματολογικό ζήτημα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει» λέει στη «Ν» κορυφαία κυβερνητική πηγή με πολύ καλή γνώση των διαπραγματεύσεων, σχολιάζοντας τις εμφανείς διαφορές στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζάεφ, που έδωσαν χθες εικόνα εμπλοκής.
Η χθεσινοβραδινή αντίδραση κυβερνητικού αξιωματούχου ότι «έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία όπως είπε ο Ζάεφ πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια» εντάσσεται και αυτή στο παιχνίδι εντυπώσεων που διεξάγεται παράλληλα και αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και από τις δύο πλευρές.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι τα Σκόπια δεν θέλουν να φαίνεται ότι λειτουργούν υπό κράτος πιέσεων, διότι αυτό κάνει κακό στην κυβέρνηση Ζάεφ στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από το VMRO.
Για την ελληνική κυβέρνηση, οι χθεσινές δηλώσεις Ντιμιτρόφ δεν έχουν αλλάξει κάτι επί της ουσίας. Το τηλεφώνημα Ζάεφ προς Τσίπρα αναμένεται και οι διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες συνεχίζονται κανονικά.
Όπως συνεχίζονται και οι πιέσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. και προς τις δύο πλευρές, ανεξάρτητα από το εάν στο πλαίσιο του γνωστού πλέον blame game, η Αθήνα εμφανίζει τα Σκόπια να λειτουργούν υπό το κράτος πίεσης για λύση και τα Σκόπια την Αθήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αληθές ότι από χθες η στάση αναμονής έχει δώσει τη θέση της στην αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών, για άμεσες εξελίξεις. Ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες που να θέλουν τις δύο πλευρές να αθετούν τα όσα Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς έχουν συμφωνήσει.
Τα Σκόπια δεν έχουν πάρει απόσταση από το erga omnes και η Αθήνα δεν έχει αλλάξει την απόφασή της για σύνθετη ονομασία με χρήση του όρου Μακεδονία. Το όνομα που παραμένει στο τραπέζι είναι το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία), ενώ και οι διαπραγματεύσεις για την ταυτότητα και τη γλώσσα, έχουν ολοκληρωθεί.