Ησυχία! Δοκιμασία στα θρανία

Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 09:15
UPD:09:15
EUROKINISSI
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Χτυποκάρδια στα θρανία. Τα «SOS», η «συνταγή της επιτυχίας», λόγια παραμυθίας, σπάει τα κοντέρ η αγωνία, η προσήλωση στον ανταγωνισμό και την πειθαρχία, μία επαναλαμβανόμενη τελετουργία, σε νευρική κρίση η κοινωνία. Πώς έγραψε, τι έγραψε, τι το ρώτησαν, τι απάντησε, έφτασε ο χρόνος, Θεέ μου, τι πόνος.

Κάθε χρόνο, τέτοιες ημέρες. Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα στην οποία η διαδικασία εισαγωγής σε ένα πανεπιστήμιο αποτελεί μείζον θέμα. Αν νομίζετε ότι στις Πανελλαδικές αλέθονται αγρίως στρεσαρισμένες νεανικές ψυχές, στην Κίνα στις gaokao πέφτουν ζωές.

Αν η Ελληνίδα μάνα είναι υπερβολική, η Κινέζα αναμετράται με καρδιακή προσβολή. Γονείς στα κάγκελα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εμψυχωτικά μηνύματα στις προσόψεις πολυκατοικιών. Ποτάμια συγγενών αποχαιρετούν τα παιδιά που αναχωρούν με λεωφορεία για τα εξεταστικά κέντρα, προσευχές, σε συναγερμό οι αρχές.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι εξεταστές θα πρέπει να συντονιστούν προκειμένου να περιορίσουν την ηχορύπανση», σύμφωνα με την εγκύκλιο του κινεζικού υπουργείου Παιδείας. Ο οργανισμός αστικών λεωφορείων του Πεκίνου κάλεσε τους οδηγούς να αποφύγουν τις κόρνες όταν πραγματοποιούν δρομολόγια κοντά στα 91 εξεταστικά κέντρα της κινεζικής πρωτεύουσας, προκειμένου να μην ενοχλούν τους εξεταζόμενους. Στο Πεκίνο, οι πανεθνικές εξετάσεις για 9,75 εκατ. μαθητές άρχισαν την Πέμπτη και ολοκληρώνονται σήμερα. Με επιτήρηση που παραπέμπει σε στρατιωτική επιχείρηση. Αστυνομικοί, κάμερες ασφαλείας, υπερσύγχρονα συστήματα εντοπισμού wi-fi συσκευών. Το σύστημα έχει απαντήσεις για τις high-tech επινοήσεις. Όλα για την προστασία της αδιάβλητης διαδικασίας.

Ησυχία! Η χώρα δοκιμάζεται στα θρανία. Παρόμοια, αν και φθινοπωρινή ιστορία, στη Νότια Κορέα, όπου η υπερβολή κάνει με την προβολή παρέα και τα φροντιστήρια -ναι, δεν είναι ελληνικό «φρούτο»- προπονούν ωραία. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στις διεθνείς αξιολογήσεις του προγράμματος PISA, αλλά έχει και απώλειες τούτη η «λύσσα».

Εμείς έχουμε τις απώλειες, χωρίς τα οφέλη, μα αυτό ποιον νοιάζει εντέλει;   
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή