«Να τηρούνται όλες οι διμερείς συμφωνίες για το προσφυγικό»

Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 17:21
UPD:17:26
REUTERS/ELIAS MARCOU
A- A A+

Να εργαστούν από κοινού, προκειμένου να αποτραπεί επανάληψη της ροής προσφύγων και μεταναστών που έφερε περισσότερους από ένα εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, αποφάσισαν αξιωματούχοι της αστυνομίας από χώρες των Βαλκανίων, οι οποίοι είχαν συνάντηση την Πέμπτη στο Σαράγεβο της Βοσνίας, προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση αναφορικά με τις αυξημένες ροές από την Ελλάδα στην Αλβανία και από εκεί σε Μαυροβούνιο, Βοσνία, Κροατία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε χώρα θα πρέπει να καταχωρίσει τους μετανάστες, προκειμένου να γνωρίζει τη ροή της κίνησης τους. Παράλληλα, όλες οι διμερείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την επανεισδοχή, πρέπει να τηρούνται αυστηρά και οι παράτυποι μετανάστες να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους, κατά το πρακτορείο.

Η κατάσταση είναι ακόμη υπό έλεγχο, ωστόσο απαιτείται πιο ισχυρή συνεργασία ανάμεσα στις αστυνομικές διευθύνσεις όλων των χωρών, δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Μπόστγιαν Σέφιτς. Επεσήμανε, δε, ότι η παράτυπη μετανάστευση πρέπει να διακόπτεται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., η οποία θα παράσχει τεχνική και οικονομική βοήθεια στις χώρες που επηρεάζονται από το προσφυγικό.

Επίσης, ο επικεφαλής του ομοσπονδιακού γραφείου εγκληματολογίας της αυστριακής αστυνομίας, Φραντς Λαγνκ, σημείωσε ότι οι χώρες της Ε.Ε. συζήτησαν τη δημιουργία «πυλών» σε χώρες εκτός Ε.Ε., όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα για χορήγηση ασύλου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή