Νέα παγκόσμια διάκριση για το ΕΚΠΑ

Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 17:16
UPD:17:23
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Μία νέα, σημαντική διάκριση κατάφερε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς βρίσκεται στα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Κατάταξη Πανεπιστημίων από την QS (Quacquarelli Symonds).

Η συγκεκριμένη διεθνής κατάταξη που δημοσιεύθηκε για 15η συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί μία από τις πλέον έγκυρες και σημαντικές κατατάξεις. Βασίστηκε σε πάνω από 97 εκατομμύρια ετεροαναφορές που εντοπίστηκαν σε περισσότερες από 14 εκατομμύρια δημοσιεύσεις, και σε 126.000 απαντήσεις σε ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις εργοδοτών και ακαδημαϊκών.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα εντοπίστηκαν και αξιολογήθηκαν 4.763 πανεπιστήμια από 151 χώρες και τελικά καταρτίστηκε ο πίνακας κατάταξης με τα καλύτερα 1.011 από αυτά. Η QS World University Rankings για το 2019 συμπεριέλαβε Πανεπιστήμια από 85 χώρες με 60 νέες συμμετοχές και 6 ελληνικά Πανεπιστήμια

Στη φετινή κατάταξη το ΕΚΠΑ παρέμεινε στις θέσεις 651-700 με σαφείς ανοδικές τάσεις και στην 3η θέση μεταξύ των έξι ελληνικών Πανεπιστημίων που έχουν συμπεριληφθεί στον πίνακα κατάταξης. Το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας  ήταν τα 4 ελληνικά πανεπιστήμια από τα έξι που παρέμειναν σταθερά στον πίνακα κατάταξης της QS. Τα άλλα δύο ελληνικά πανεπιστήμια παρουσίασαν πτώση από 36 έως και 60 θέσεις.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εμφανίζει σημαντική άνοδο θέσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα στο κριτήριο της Ακαδημαϊκής Φήμης το ίδρυμα παρουσίασε άνοδο 87 θέσεων και βρέθηκε στην 410η θέση. Επίσης στην έρευνα εργοδοτών ανέβηκε κατά 66 θέσεις και βρίσκεται στην θέση 364. Παράλληλα στο κριτήριο διεθνοποίησης που αφορά τους ξένους φοιτητές το ΕΚΠΑ ανέβηκε 40 θέσεις και βρίσκεται στην θέση 497 της Παγκόσμιας Κατάταξης. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο σπουδών, την ακαδημαϊκή φήμη, την εκτίμηση των εργοδοτών για τις ικανότητες των αποφοίτων και την ερευνητική απήχηση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή