Από την έντυπη έκδοση
Η «ώρα της αλήθειας» για το ονοματολογικό της πΓΔΜ φαίνεται ότι έφτασε. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από τη γειτονική χώρα, σήμερα αναμένεται ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ να απαντήσει για το εάν αποδέχεται ή όχι όσα συμφώνησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στις συναντήσεις τους στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρ,α στην Αθήνα, στον απόηχο των συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Βόρεια Ελλάδα, σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. Ο συνήθως καλά πληροφορημένος πρώην υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook: «Από διπλωματικές πηγές: Την Πέμπτη ή την Παρασκευή (αυτής της εβδομάδας) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο ελληνικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας για την υπογραφή της συμφωνίας για την αλλαγή της ονομασίας “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Ο κύριος συντονιστής αυτής της συνάντησης υπογραφής της συμφωνίας είναι ο Μπόγιαν Μαρίτσιτς, σύμβουλος στο γραφείο του πρωθυπουργού».
Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές ο πρωθυπουργός Ζάεφ είχε σημειώσει ότι είναι θέμα ολίγων ημερών το τηλεφώνημά του στον κ. Αλέξη Τσίπρα. Ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ενέτειναν τις πιέσεις, ώστε η απάντηση να δοθεί ως τις 9 Ιουνίου και να αγνοήσει τις αντιρρήσεις του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται στα Σκόπια, η νέα ονομασία της γείτονος θα είναι το «Republika Severna Makedonija». Δηλαδή, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με πεδίο εφαρμογής έναντι όλων το περίφημο erga omnes.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη γείτονα χώρα θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, σε όλο το εύρος της δημόσιας ζωής, με βάση το νέο όνομα (π.χ. επιγραφές, δημόσια έγγραφα, κ.λπ.).
Στην Αθήνα, η Ν.Δ. φαίνεται πως έχει επιλέξει να εντάξει το ονοματολογικό της πΓΔΜ στην ατζέντα της αντιπαράθεσής της με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, της οποίας αμφισβητεί την πολιτική νομιμοποίηση, προκειμένου να υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνησης Ζάεφ.
Η Ν.Δ. μέμφθηκε χθες την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως για να κρατηθεί μερικούς ακόμη μήνες στην εξουσία, εμφανίζεται πια πρόθυμη να κάνει βαριές εθνικές υποχωρήσεις, ενώ διαμήνυσε ότι «η εκχώρηση “μακεδονικής εθνότητας” και “μακεδονικής γλώσσας” δεν είναι αποδεκτή».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν όψει των συλλαλητηρίων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει ακροδεξιά την εθνική ευαισθησία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων και αναζητεί απεγνωσμένα άλλοθι και συνενόχους, αδυνατίζοντας τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας».
Για τη Ν.Δ. «η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων».
Επιμένει δε ότι ο πρωθυπουργός «δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα μας σε μία διεθνή συμφωνία που θα ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα».
Απαντώντας το Γραφείο του πρωθυπουργού, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «για ακόμη μία φορά παίζει το χαρτί της πατριδοκαπηλίας και προσπαθεί να διχάσει τους Έλληνες, μήπως και κρύψει την αδυναμία της να αρθρώσει σαφή και υπεύθυνη θέση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, εξαιτίας των εσωτερικών της διαφορών».
Το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι «το ερώτημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό και σαφές: Η “ενιαία και συνολική” λύση που ζητά, θα πρέπει να είναι στη βάση της σύνθετης ονομασίας που διαπραγματεύθηκαν και οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Δηλαδή με χρήση και του όρου “Μακεδονία”; Ναι ή όχι; Τελικά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ποια σύνθετη ονομασία προτιμά; Κυριάκος Μητσοτάκης ή Κυριάκος Σαμαράς;».
Ανταπαντώντας η Ν.Δ. επανέφερε το ερώτημα: «Νομιμοποιείται ο κ. Τσίπρας να δεσμεύσει τη χώρα, όταν ο συγκυβερνήτης του, κ. Καμμένος, εμφανίζεται -έστω στα λόγια- να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά;».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε χθες ότι «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει μία συμφωνία με τα Σκόπια. Ο κόσμος στην πΓΔΜ στηρίζει τη λύση του Μακεδονικού λόγω της ανάγκης τους για μια ευρωπαϊκή ταυτότητα». (ρ/σ ALPHA).
Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι στην Ελλάδα πρέπει «να αναρωτηθούμε αν με τη στάση μας δίνουμε τα Σκόπια “πακέτο” στους Τούρκους, γιατί στην πολιτική δεν υπάρχει κενό… Αν η Ελλάδα δεν καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί, αν η Ελλάδα δεν δώσει το χέρι προς τους γείτονές μας, αν δεν τους βοηθήσει να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας, το κενό θα το γεμίσουν οι Τούρκοι». Αναρωτήθηκε δε αν η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τουρκικό μέτωπο και στα βόρεια σύνορά της και τάχθηκε κατά της διοργάνωσης συλλαλητηρίων και της συμμετοχής πολιτικών σε αυτά.
Από τα Χανιά, χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει καμία συμφωνία και τόνισε: «Δεν πρόκειται εμείς, όποια και να είναι η συμφωνία, να δώσουμε συναίνεση για να μπει σε ένα δολοφονικό οργανισμό η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Βροντερό «όχι» είπαν 24 πόλεις
Κατηγορηματικό «Όχι» στην παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» στη γειτονική πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία δήλωσαν προς την ελληνική κυβέρνηση και το λαό της γείτονας χώρας 13 πόλεις της Μακεδονίας και άλλες 11 σε όλη την επικράτεια, από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και τα Χανιά, όπου πραγματοποιήθηκαν τα προγραμματισμένα συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Στην κεντρική -συμβολικά- εκδήλωση στην Πέλλα (φωτογραφία) απευθύνθηκε ξεκάθαρο μήνυμα προς τον λαό της γείτονος ότι οι Έλληνες σεβάστηκαν το δικαίωμά τους να στήσουν το κράτος τους, χωρίς να διεκδικήσουν την προσάρτηση των εδαφών τους, αλλά εκείνοι απάντησαν με κίβδηλους χάρτες και βλακώδεις ισχυρισμούς περί της καταγωγής τους. Στα Χανιά σημειώθηκαν επεισόδια στην πλατεία της δημοτικής αγοράς λίγο πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης, όταν εμφανίσθηκε ομάδα νεαρών του αντιεξουσιαστικού χώρου, που κρατώντας πανό άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα.
Β. Βεγ.