Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στο Κοινό Σύστημα Ασύλου, σύμφωνα με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο.
Σημειώνεται, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δώσει εντολή στους υπουργούς Εσωτερικών να έχουν καταλήξει σε συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου (28-29/6). Ως εκ τούτου, η σημερινή συνάντηση θα έπρεπε να είναι αυτή που θα επιστέγαζε την εν λόγω συμφωνία ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
«Δεν θα έχουμε σήμερα την τελική ομοφωνία. Μια παράταση λίγων εβδομάδων δεν είναι το τέλος του κόσμου», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμα «πολύς χρόνος». «Πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις θέσεις. Δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε αλλά για να πείσουμε. Όλες οι κυβερνήσεις θα αντιληφθούν ότι είναι προς όφελος τους και προς όφελος της Ένωσης να λύσουν αυτό το ζήτημα», ανέφερε.
Οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών έγκεινται κυρίως στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων, στις οποίες αντιστέκονται σθεναρά οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με πρώτη την Ουγγαρία. Επίσης, χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, διαφωνούν με την πρόταση να παραμείνουν υπεύθυνες οι χώρες πρώτης υποδοχής για τις αιτήσεις ασύλου και να συνεχιστεί η δυνατότητα επιστροφών μεταναστών για πολλά χρόνια.
Την επίτευξη συμβιβασμού ενδέχεται να δυσκολέψει περισσότερο το γεγονός ότι υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας που θα συγκυβερνήσει με το λαϊκιστικό Κόμμα των 5 Αστέρων. Ο Μ. Σαλβίνι δεν συμμετέχει στη σημερινή συνάντηση.
«Το Δουβλίνο είναι μόνο ένα κομμάτι του ευρύτερου παζλ για τη μετανάστευση. Συνολικά στο τραπέζι βρίσκονται επτά προτάσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων, τον έλεγχο των εισροών και την ενίσχυση της συνεργασίας» είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι «είναι η στιγμή να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, να μοιραστούμε τις ευθύνες προκειμένου να καταλήξει ο διάλογος σε μια κοινή θέση».