Γερμανία: Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη υπέρ του συντηρητισμού

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2018 18:25
UPD:18:39
REUTERS/REUTERS TV
A- A A+

Την έντονη ενόχληση της γερμανικής κυβέρνησης καθώς και στελεχών πολιτικών κομμάτων, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ότι θέλει «να ενδυναμώσει συντηρητικά κινήματα ανά την Ευρώπη».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γκρενέλ «να εξηγήσει τι εννοούσε», αν οι δηλώσεις του αποδόθηκαν σωστά.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Κρίστοφερ Μπούργκερ, επεσήμανε ότι ο πρέβης των ΗΠΑ πρόκειται να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αντρέας Μιχαέλις την Τετάρτη, κατά την πρώτη επίσκεψή του στο υπουργείο από την ανάληψη των καθηκόντων του, στις αρχές Μαΐου.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Καγκελάριος Μέρκελ έλαβε γνώση των δηλώσεων του Αμερικανού πρεσβευτή.

Την ίδια ώρα ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ επανήλθε, μέσω Twitter, γράφοντας ότι επιμένει στις δηλώσεις του και επανέλαβε ότι «βιώνουμε ένα ξύπνημα της σιωπηλής πλειοψηφίας -εκείνων οι οποίοι απορρίπτουν τις ελίτ και την φούσκα τους- με ηγέτη τον Τραμπ».

Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Breitbart, ο Αμερικανό πρέσβης είχε τονίσει: «θέλω οπωσδήποτε να ενδυναμώσω τους συντηρητικούς σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι εγκαθίσταται ένα κύμα συντηρητικών πολιτικών εξαιτίας των αποτυχημένων πολιτικών της Αριστεράς», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την άνοδο του συντηρητισμού «που έχει αρχίσει να κατακτά την Ευρώπη».

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής βλέπει τον εαυτό του ως προέκταση ενός παγκόσμιου δεξιού συντηρητικού κινήματος», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρολφ Μούντσενιχ και ζήτησε να ερωτηθεί σχετικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή