Λευκωσία: Δεν θα πληρώσουμε το τίμημα των ενταξιακών της Τουρκίας

Τρίτη, 18 Ιουλίου 2006 15:45
A- A A+

Δεν διαψεύδονται, αλλά και δεν επιβεβαιώνονται από την κυπριακή κυβέρνηση τα περί ιδεών του αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Μπράιζα. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, ανέφερε ότι ο κ. Μπράιζα «δεν είπε κάτι νέο» και πρόσθεσε «δεν θα σχολιάσω τα όσα λέγονται».

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η απρόσκοπτη πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν πρέπει να γίνεται με αντιπαροχή από την Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε «δεν θα πληρώσει το τίμημα η Κύπρος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και δεν θα τη διευκολυνεί με εκπτώσεις στο κυπριακό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει διασύνδεση του Κυπριακού και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα έχει ξεχωριστές ευθύνες και υποχρεώσεις.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο κ.Μπράιζα προωθεί στις επαφές του ιδέες για συνδυασμό της πρότασης της κυπριακής κυβέρνησης για την Αμμόχωστο με το τουρκικό «σχέδιο δράσης» για την Κύπρο.

Ο κ. Αναστασιάδης, δήλωσε ότι ο κ. Μπράιζα έχει κατά νου κάποια σενάρια, τα οποία αφορούν τις δυσκολίες στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Ανέφερε επίσης ότι τα σενάρια αυτά φαίνεται να συνδυάζονται με μέτρα οικοδόμησης που δεν αποκλείουν, ούτε το θέμα της Αμμοχώστου, ούτε του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα.

Η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για έγκριση του κανονισμού της Ε.Ε. για το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκύπριους προβλέπει την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου(Βαρώσια) στους νόμιμους κατοίκους της και τη συνδιαχείριση του λιμανιού της πόλης από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το τουρκικό «σχέδιο δράσης» ζητά και την ταυτόχρονη νομιμοποίηση της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου(Ερτζιάν) στα κατεχόμενα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας επίσης στο ΡΙΚ, δήλωσε ότι ο κ. Μπράϊζα δεν του υπέβαλε οποιαδήποτε πρόταση, ούτε τον ενημέρωσε για οποιαδήποτε φόρμουλα.

Πηγή: ΑΠΕ, Ο Φιλελεύθερος

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή