Εγκαταλείπει το «Μακεδονία» η Εκκλησία των Σκοπίων

Λύθηκε το εκκλησιαστικό όνομα
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 13:42
UPD:14:24
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, υπό την προεδρία του Πατριάρχη, εξέτασε σήμερα το αίτημα και αποφάσισε να επιληφθεί και να διενεργήσει τα δέοντα «υπό τους απαράβατους όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων και προνομίων του πρωτοθρόνου Πατριαρχείου».

A- A A+

Αίτημα για επαναφορά στην κανονικότητα απέστειλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», ζητώντας την επιστροφή της υπό το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχριδών».

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, υπό την προεδρία του Πατριάρχη, εξέτασε χθες το αίτημα και αποφάσισε να επιληφθεί και να διενεργήσει τα δέοντα «υπό τους απαράβατους όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων και προνομίων του πρωτοθρόνου Πατριαρχείου».

Το αίτημα συνοδευόταν από επιστολή του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, ενώ, υπενθυμίζεται, ότι στις 10 Απριλίου ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ είχε συναντηθεί με τον Οικομενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.

Η κίνηση αυτή της σχισματικής εκκλησίας έχει σαφώς πολιτική σημασία και ερμηνεύεται ως μια ακόμα ένδειξη πως οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Σημειώνεται ότι η Εκκλησία των Σκοπίων, που δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία, τον περασμένο Νοέμβριο είχε υποβάλλει αίτημα να τεθεί υπό την σκέπη του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

Εκ πρώτης όψεως η «τεκνοθεσία» αφορούσε θέματα κανονικότητας της Ορθοδοξίας, αλλά στη Βαλκανική αφορά και την «κανονικότητα» της γεωπολιτικής. Η Εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίσθηκε το 1967 από τη Σερβική Εκκλησία και κήρυξε το αυτοκέφαλό της. Ένα τέταρτο του αιώνα δηλαδή πριν από την ίδρυση της FYROM. Το 2005 το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην ΠΓΔΜ. Αυτήν, όμως, την κανονική, δεν την αναγνωρίζουν οι Σκοπιανοί. Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος, Ιωάννης, έχει διωχθεί από τις αρχές της γειτονικής χώρας. Ιερός μύλος σε μια περιοχή που η επέκταση της εθνικής επιρροής γίνεται και με το... Σταυρό.

Κ.Τ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή