ΤΟ ΠΡΩΤΟ βήμα για τη δημιουργία φθηνού ηλεκτρονικού υπολογιστή ανακοίνωσε χθες η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας, ο οποίος αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στη χώρα μας.
Εδώ και αρκετό καιρό στο εξωτερικό έχει εφαρμοσθεί η ιδέα του φθηνού ηλεκτρονικού υπολογιστή, με τιμές που μπορεί να ξεκινούν από 100 δολάρια, με στόχο την εξοικείωση των χρηστών, νεαρής ηλικίας κυρίως, με τη νέα τεχνολογία.
Στη χώρα μας το πρώτο βήμα έγινε με την Επιτροπή πρωτοβουλίας για την ελληνοποίηση του υπολογιστή ( http://www.laptop.org/ ), η οποία καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμβάλουν στο έργο του εξελληνισμού, να γίνουν μέλη της Ελληνικής Ομάδας Εθελοντών για το φθηνό μαθητικό υπολογιστή. Ο εξελληνισμός του υπολογιστή τελεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας.
Τη σχεδίαση του φθηνού φορητού μαθητικού υπολογιστή έχει αναλάβει ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός One Laptop per Child (OLPC), που ιδρύθηκε από τον Καθ. Ν. Νεγκροπόντε, ιδρυτή του Media Lab του MIT, με σκοπό να δημιουργήσει έναν τόσο φθηνό φορητό υπολογιστή, ώστε κάθε παιδί στον κόσμο να μπορεί να έχει πρόσβαση στη γνώση και στη νέα τεχνολογία, και στόχος του είναι να δώσει στα παιδιά όλου του κόσμου ευκαιρίες να μάθουν να εξερευνούν και να εκφράζονται.
Οι υπολογιστές θα διανέμονται αποκλειστικά και απευθείας στα σχολεία, μέσα από κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Παρά το πολύ χαμηλό κόστος του, ο υπολογιστής, λόγω του έξυπνου σχεδιασμού, θα έχει δυνατότητες εφάμιλλες με εκείνες ενός σύγχρονου φορητού υπολογιστή.
Ο μαθητικός υπολογιστής έχει λειτουργικό σύστημα Linux και βασίζεται σε ανοιχτό λογισμικό. Το λογισμικό για την ελληνική έκδοση του υπολογιστή θα αναπτυχθεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας και εθελοντικά από την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού ( http://www.ellak.gr/ ).
Η πρόσκληση για τον εξελληνισμό του υπολογιστή απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν χρόνο να συμβάλουν στην προσπάθεια και ειδικότερα σε προγραμματιστές, για την προσαρμογή και βελτίωση των εφαρμογών που ήδη υπάρχουν, αλλά και για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών που θα τρέχουν στον φθηνό υπολογιστή.
Μ.ΚAΛ.