Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Κλίμα συμφωνίας στο Σκοπιανό διαμορφώνουν από χθες συντονισμένα οι κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων, μετά την τελευταία συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται να συμφωνεί εφόσον εξασφαλίσει τη χρήση erga omnes (δηλαδή χρήση κοινής σύνθετης ονομασίας στο εσωτερικό και εξωτερικό των Σκοπίων), ενώ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει φύγει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» και συζητούνται πάλι οι τρεις προτάσεις Νίμιτς (Νέα Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία).
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ είπε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου μπορεί να βρεθεί λύση, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς άφησε να εννοηθεί ότι σε διπλωματικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις έληξαν με συμφωνία και είναι τώρα δουλειά των Τσίπρα και Ζάεφ να την επισημοποιήσουν, λήγοντας το θέμα του ονόματος και της χρήσης του.
Παράλληλα, το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι Τσίπρας και Ζάεφ είναι σε ανοικτή γραμμή και σύντομα θα κανονιστεί η μεταξύ τους συνάντηση στις Πρέσπες, όπου θα υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Επισήμως η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι βρίσκεται τουλάχιστον ένα ακόμα νέο όνομα στο τραπέζι, πέραν αυτών που ήδη είναι γνωστά μέσα από τις προτάσεις Νίμιτς, ταβάνι ωστόσο για τις κυβερνητικές επιδιώξεις θεωρείται αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη ότι «προσδιορισμός μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μια μεγάλη νίκη».
Επίσης, όλα δείχνουν ότι η Αθήνα θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με μία πρόβλεψη ότι η ένταξη δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν προηγουμένως τα Σκόπια δεν έχουν προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές που θα προβλέπει η συμφωνία με την Ελλάδα.
Στα Σκόπια, ο κ. Ζάεφ εμφανίζεται να πιέζεται και να πιέζει για την επίτευξη της συμφωνίας, έχοντας σχεδόν εξαρτήσει το πολιτικό του μέλλον από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.
Χθες το Μαξίμου προσπάθησε να βάλει ένα «φρένο» στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί αφήνοντας να διαρρεύσει ότι τίποτε ακόμα δεν έχει τελειώσει, στο παρασκήνιο όμως στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η λύση είναι θέμα χρόνου, εφόσον ο κ. Ζάεφ πραγματοποιήσει τα όσα έχει πει, ξεκινώντας από την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή των Σκοπίων.
Στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να ρισκάρει φέρνοντας τη συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή, ελπίζοντας ότι με αυτήν την κίνηση θα καταφέρει να ανακατέψει την τράπουλα και να δημιουργήσει σύγχυση στους πολιτικούς του αντιπάλους. Είναι σαφές ότι στην τελική ευθεία προς τις επόμενες εκλογές, στο σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκονται τόσο η συμφωνία με τους Θεσμούς για την οικονομία και την επόμενη ημέρα, όσο και μία ενδεχόμενη λύση στο Σκοπιανό.
Δύο γραμμές για Ιταλία
Στο πεδίο της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων, στο τελευταίο Eurogroup δεν καλύφθηκε το χάσμα ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ για το χρέος όπως ανέμενε η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, η επόμενη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 21 Ιουνίου είναι πλέον πολύ κρίσιμη, αν και κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξει και έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup μέσα στον Ιούλιο, αν οι εξελίξεις το απαιτήσουν.
Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν ότι επιζητούν πλέον την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, έστω και σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, καθώς γνωρίζουν ότι χωρίς τη συγκατάθεσή του οι αγορές θα παραμείνουν εξαιρετικά δύσπιστες έναντι της ελληνικής οικονομίας και τα επιτόκια δανεισμού θα είναι απαγορευτικά.
Τις τελευταίες ημέρες δε, στην εξίσωση έχει μπει και η πολιτική ρευστότητα στην Ιταλία, για την οποία στην κυβέρνηση επικρατούν δύο γραμμές.
Η μία, αφορά στην εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργού και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία δεν ευνοούν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και την κυβέρνηση καθώς κάνουν ισχυρούς παίκτες όπως η Γερμανία περισσότερο επιφυλακτικούς και αναβλητικούς, με το επιχείρημα ότι πριν συμφωνήσουν για την τελική λύση για την Ελλάδα, θα πρέπει να έχει φανεί πού πάει η Ιταλία.
Η άλλη, αφορά στην εκτίμηση του πολιτικού επιτελείου του κ. Τσίπρα, ότι οι Ευρωπαίοι θα βιαστούν να τελειώσουν με την Ελλάδα πριν τα πράγματα στην Ιταλία επιδεινωθούν, ώστε να μην έχουν ανοικτά δύο μεγάλα θέματα.