Λεπτή γραμμή που χωρίζει το άρρωστο από το «φυσιολογικό»

«Μετά την πρόβα - Περσόνα» του Ίβο βαν Χόβε, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από 1 έως 3 Ιουνίου
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 06:01
UPD:12:45
Marcin Oliva Soto
A- A A+

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού θεάτρου, ο διεθνώς καταξιωμένος Βέλγος σκηνοθέτης Ίβο βαν Χόβε, διασκευάζει για τη σκηνή δύο ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, στην παράσταση «Μετά την πρόβα - Περσόνα», που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη), από την 1η έως τις 3 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

MARCIN OLIVA SOTO

Έχοντας μελετήσει σε βάθος την εργογραφία του μεγάλου Σουηδού δημιουργού και με διασκευές άλλων μπεργκμανικών έργων στο ενεργητικό του, ο Ίβο βαν Χόβε, στο δίπτυχο «Μετά την πρόβα - Περσόνα», εξετάζει τη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη φαντασία από την πραγματικότητα, το άρρωστο από το λεγόμενο «φυσιολογικό».

MARCIN OLIVA SOTO
Η ένταση, η ασυμβίβαστη διάθεση, αλλά και η βαθιά κατανόηση απέναντι στην ανθρώπινη συνθήκη διαπνέουν αυτά τα δύο έργα, τα οποία εξετάζουν πώς η τέχνη νοηματοδοτεί τη ζωή μας και την κοινωνία. Σε μια σχεδόν γυμνή σκηνή, με μινιμαλιστική απλότητα, ο Ίβο βαν Χόβε βάζει δύο ιστορίες κάτω από το μικροσκόπιο.

«Μετά την πρόβα»

Στο «Μετά την πρόβα», ο σκηνοθέτης Χέντρικ Φόγκλερ οργανώνει τη ζωή του με βάση τους περιορισμούς της πρόβας. Η δουλειά του τον απορροφά ολοκληρωτικά και οι πρόβες μετατρέπονται σε ημερολογιακές καταγραφές. Η πραγματική ζωή, όμως, δεν μπορεί να μείνει απρόσβλητη από εξωτερικούς παράγοντες. Η αγάπη, η φθορά και ο θάνατος υπεισέρχονται στο φαινομενικά απόρθητο φρούριο των προβών με τη μορφή δύο γυναικών, της Ρέιτσελ και της Άννας.

MARCIN OLIVA SOTO
«Περσόνα»

Στην «Περσόνα», μια ηθοποιός, ενώ παίζει πάνω στη σκηνή, παύει ξαφνικά να μιλάει. Στο μυαλό της, οι ρόλοι που υποδύεται ταυτίζονται με τους ρόλους της καθημερινότητας. Για ακόμα μια φορά, η πραγματική ζωή επεμβαίνει βίαια και αποσπά τον άνθρωπο από το ελεγχόμενο ασφαλές πεδίο του θεάτρου. Η σύγκρουση της ηθοποιού με τις προσδοκίες των άλλων θα οδηγήσει σε μια βαθιά ρήξη με το περιβάλλον της, συμπαρασύροντας τον γιατρό και τη νοσοκόμα που τη φροντίζουν.

MARCIN OLIVA SOTO
Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Ivo van Hove, δραματουργία: Peter van Kraaij, μετάφραση του «Μετά την πρόβα»: Karst Woudstra, μετάφραση του «Περσόνα»: Peter van Kraaij. σκηνικά - φωτισμοί: Jan Versweyveld, ήχος: Roeland Fernhout, κοστούμια: An D’Huys. Ερμηνεύουν: «Μετά την πρόβα»: Marieke Heebink (Ρέιτσελ), Gijs Scholten van Aschat (Χέντρικ Φόγκλερ), Gaite Jansen (Άννα), «Περσόνα»: Marieke Heebink (Ελίσαμπετ Φόγκλερ), Frieda Pittoors (γιατρός), Gijs Scholten van Aschat (σύζυγος της Ελίσαμπετ), Gaite Jansen (Άλμα).

MARCIN OLIVA SOTO
Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Διάρκεια παράστασης: 150 λεπτά (με 20 λεπτά διάλειμμα). Η παράσταση παρουσιάζεται με ελληνικούς υπέρτιτλους.

MARCIN OLIVA SOTO
Τιμές εισιτηρίων: 10  έως 35 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου, καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, πολυχώρος  Yoleni’s, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 210 3272000, ομαδικές κρατήσεις: 210 3222720, κρατήσεις ΑΜΕΑ: 211 7800056 (ώρες λειτουργίας: 9:00 - 17:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr και viva.gr.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς