Κολομβία: Οι πρώτες προεδρικές εκλογές μετά τη συμφωνία ειρήνης με τη FARC

Κυριακή, 27 Μαΐου 2018 11:56
UPD:11:56
EPA/ERNESTO GUZMAN JR
A- A A+

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Κολομβίας, στις πρώτες προεδρικές εκλογές μετά τη σύναψη ειρήνης μεταξύ της FARC και της κυβέρνησης.

Το φαβορί στον α’ γύρο των εκλογών είναι ο υποψήφιος της δεξιάς, Ιβάν Ντούκε, ο οποίος –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- συγκεντρώνει έως και το 41,5% των ψήφων.

Κύριος αντίπαλός του, είναι ο  υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος αναμένεται να λάβει έως και 29,5%.

«Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, οι Ντούκε και Πέτρο θα περάσουν στον β’ γύρο» εκτιμά από την πλευρά του, ο Νικολάς Λιέντο, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Σέρχιο Αρμπολέδα.

Βέβαια, ο ίδιος αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο ο υποψήφιος της δεξιάς να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές από τον α’ γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 50%.

«Οι εκλογές έχουν τεράστιο νόημα για μια χώρα, στην οποία γεννάται ξανά η ελπίδα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την ειρήνη» έγραψε στο Twitter ο 66χρονος απερχόμενος πρόεδρος, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες της Κολομβίας να μετάσχουν μαζικά και ειρηνικά «σ’ αυτήν την τόσο σημαντική απόφαση για το μέλλον».

Ο κεντροδεξιός Σάντος διατέλεσε πρόεδρος της Κολομβίας από το 2010 έως το 2018 και πρωτοστάτησε στον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης με τους αντάρτες της FARC.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή