Γκιουλ: Ενισχύεται το αντιδυτικό ρεύμα στην Τουρκία

Συνέντευξη στους “Financial Times”
Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2006 11:55
A- A A+

ΓΙΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ δυσαρέσκεια του τουρκικού λαού προς την Ευρώπη και γενικότερα προς τη Δύση κάνει λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στους “Financial Times”.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, για την ενίσχυση του αντιδυτικού ρεύματος ευθύνονται οι ενδοιασμοί της Ε.Ε. να δεχθεί στους κόλπους της την Τουρκία, η στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ για τις επιθέσεις στο Λίβανο και η άρνηση της Ουάσιγκτον στην Αγκυρα να δώσει το πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε την Αγκυρα πως ενδεχόμενη μονομερής στρατιωτική επέμβαση εναντίον των βάσεων των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), στο βόρειο Ιράκ, «δεν θα ήταν φρόνιμη ενέργεια».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε στην προειδοποίηση αυτή αντιτείνοντας ότι «η τρομοκρατία είναι παντού τρομοκρατία».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι το αντιδυτικό κλίμα επεκτείνεται και σε «περισσότερο φιλελεύθερους» πολίτες, οι οποίοι παλαιότερα υποστήριζαν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Χαρακτηρίζει μάλιστα το φαινόμενο αυτό «επικίνδυνο».

«Η Ε.Ε. κρύβεται πίσω από το θέμα της Κύπρου»

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Γκιουλ δήλωσε ότι το «επίμαχο θέμα της Κύπρου δηλητηριάζει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης της τουρκικής υποψηφιότητας».

Θεωρεί επίσης ότι ορισμένα μέλη της Ε.Ε. «κρύβονται» πίσω από το θέμα της Κύπρου, προκειμένου να καθυστερήσουν την ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή