Κόντρα εφ' όλης της ύλης και υψηλών τόνων στη Βουλή

Οικονομία, οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, η έντονη αντιπαράθεση για την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση της βίας στο επίκεντρο
Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018 08:46
UPD:09:00
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Toυ Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

 

Σε εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή προ ημερησίας συζήτηση για τη συμφωνία με τους δανειστές και την επόμενη ημέρα της οικονομίας, που ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής.  

Η συζήτηση αφορά στην οικονομία, αλλά δεν θα περιοριστεί σε αυτήν. Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, η έντονη αντιπαράθεση για την ηθική και πολιτική νομιμοποίησης τη βίας, η σκανδαλολογία, το ρευστό πολιτικό τοπίο είναι θέματα που θα τεθούν στο επίκεντρο. Μαζί με την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για το χρέος και την επόμενη ημέρα, αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, μετά το χθεσινό τηλεφώνημα της Άγκελα Μέρκελ σε Τσίπρα και Ζάεφ – η είδηση μαθεύτηκε από την καγκελαρία – η συζήτηση θα εξελιχθεί χωρίς τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο που βρίσκεται εκτός Ελλάδας σε προγραμματισμένο ταξίδι. Το γεγονός ότι ήταν γνωστό το ταξίδι του κ. Καμμένου όταν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πρότεινε την 23η Μαΐου ως ημέρα συζήτησης, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στα πηγαδάκια, με τον κ. Βούτση να υποστηρίζει χθες στη Βουλή ότι δεν μπορούσε η σημερινή συζήτηση να καθοριστεί άλλη ημέρα για να είναι παρών ο κ. Καμμένος.

Μόλις έγινε γνωστό το τηλεφώνημα της κ. Μέρκελ, προς Τσίπρα και Ζάεφ, κυβερνητικές πηγές έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι  «το τηλεφώνημα δείχνει τη βούληση του Βερολίνου να βρεθεί λύση στο Σκοπιανό ζήτημα, χωρίς, όμως να τίθεται θέμα πιέσεων προς καμία πλευρά». Οι διεθνείς πιέσεις για συμφωνία στο Σκοπιανό τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τα Σκόπια είναι δεδομένες και ισχυρές από Ε.Ε και ΗΠΑ για να συμφωνήσει στο Σκοπιανό ή να δώσει το «πράσινο φως» για ένταξη των Σκοπίων σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο και τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών τον Ιούλιο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί ισχυρή πίεση και στο ζήτημα της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων για χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία, καθώς τα πράγματα δεν προχωρούν όπως τα υπολόγιζε η κυβέρνηση. Σε αυτή τη φάση, η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι 50% - 50%, η κυβέρνηση παλεύει για να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ακόμα και σε θέση τεχνικού συμβούλου, παρά τα όσα λέει δημοσίως. Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται την εκτίμησή του για τη βιωσιμότητα του χρέους, κατόπιν της διευθέτησης που πρέπει να υπάρξει με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup to 2012 και το 2016, οι διαφωνίες όμως στο τρίγωνο Ουάσινγκτον, Βερολίνο, Βρυξέλλες παραμένουν.

Είναι χαρτί για την κυβέρνηση ωστόσο και αναμένεται να το χρησιμοποιήσει ο κ. Τσίπρας σήμερα στη Βουλή, η χθεσινή διαρροή από τις Βρυξέλλες ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου η συζήτηση θα περιλαμβάνει και το τι θα γίνει για το χρέος, ανεξάρτητα από τη θέση του ΔΝΤ.  

Αντικείμενο έντονης κριτικής αναμένεται να γίνει και το περίφημο «ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη» που η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα προκειμένου να βελτιώσει κάπως το κλίμα, αλλά ακόμα και η απλή ανάγνωσή του προκάλεσε έντονη κριτική  ότι πρόκειται για ευχολόγιο, χωρίς ποσοτικοποιήσεις και συγκεκριμένες προβλέψεις ακόμα και για τα μείζονα ζητήματα της αύξησης του κατώτατου μισθού και της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων στην αγορά εργασίας. Ένα κείμενο που έχει ήδη απαξιωθεί από τους οικονομολόγους και τις αγορές που έχουν την απορία και τη διατυπώνουν, πώς η Ευρώπη το αποδέχθηκε.

Παρά το δύσκολο τοπίο που αφορά στο σήμερα και στο αύριο της ελληνικής οικονομίας, αναμένονται για άλλη μία φορά υψηλοί τόνοι, ακραίες εκφράσεις, πόλωση, παρελθοντολογία και σκανδαλολογία, με αφορμή - αυτή τη φορά – τη συζήτηση για την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση της βίας που ξέσπασε μετά την επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή