Νομοσχέδιο για την επιβολή αντιποίνων στις ΗΠΑ και άλλες χώρες ενέκρινε σήμερα η Δούμα, ανοίγοντας το δρόμο στην κυβέρνηση και το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να επιβάλει αντίμετρα στις κυρώσεις της Ουάσιγκτον. Αυτά, ωστόσο δεν πρέπει να επεκτείνονται σε ζωτικής σημασίας είδη, τα οποία δεν παράγονται στη Ρωσία.
Παρόμοιες αποφάσεις μπορεί να λάβει επίσης ο Ρώσος πρόεδρος έπειτα από σχετικές προτάσεις τις οποίες μπορεί να υποβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας. Παράλληλα σε περίπτωση που εκλείψουν οι λόγοι επιβολής αντιμέτρων, η κυβέρνηση ακυρώνει τις αντικυρώσεις που τυχόν έχει επιβάλλει.
Σημειώνεται ότι κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου από την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, είχαν αφαιρεθεί οι αναφορές σε συγκεκριμένους τομείς προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ τα αντίμετρα μειώθηκαν από 16 σε έξι.
Αντικυρώσεις μπορούν να επιβληθούν τόσο σε «μη φιλικές» χώρες , όσο και σε οργανισμούς που αντιπροσωπεύουν νομικά τις χώρες αυτές ή βρίσκονται υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο των χωρών αυτών. Σε εταιρείες των ΗΠΑ ή άλλων μη φιλικών χωρών απαγορεύεται να υπογράφουν συμβόλαια που σχετίζονται με συμβάσεις του δημοσίου ή ιδιωτικοποιήσεις. Η ίδια απαγόρευση θα ισχύει και για εταιρείες, οι οποίες άμεσα ή έμμεσα βρίσκονται υπό των έλεγχο των κρατών αυτών ή τα εκπροσωπούν.
Στην αρχική του μορφή το νομοσχέδιο, όπως είχε εγκριθεί κατά την πρώτη ανάγνωση, προέβλεπε την επιβολή περιορισμών σε ρωσικές εταιρείες στις οποίες συμμετείχαν ξένες εταιρείες με ποσοστό μεγαλύτερο του 25%. Οι εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να στερηθούν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συμβάσεις του δημοσίου ή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή σε ιδιωτικοποιήσεις. Κατά την δεύτερη ανάγνωση η παράμετρος αυτή αποσύρθηκε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AΜΠΕ, TASS