Π. Σκουρλέτης: Δεν είμαστε εξ’ αρχής αντίθετοι στο δικαίωμα ψήφου των ομογενών

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 17:34
UPD:17:37
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Με θέμα την κυβερνητική πρόταση για την κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών διακομματική συνάντηση, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., της ΔΗΣΥ, του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε πως «είναι θετικό ότι από τα επτά κόμματα που είχαμε καλέσει, τα πέντε αισθάνθηκαν την ανάγκη να βρεθούμε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε το θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθήνας».

Όπως είπε, παρουσιάστηκε μία εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει την κατάτμηση της Β’ Αθήνας, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής. «Ο στόχος μας είναι ένας: Να δώσουμε ένα σήμα ότι πρέπει σε αυτή την “mega” Περιφέρεια να αποκατασταθεί η σχέση των βουλευτών με την ίδια την κοινωνία και τους ψηφοφόρους. Και από κει και ύστερα να περιορίσουμε όλες εκείνες τις ευκαιρίες -που γεννιούνται σε αυτές τις μεγάλες εκλογικές Περιφέρειες- για να αναπτύσσονται διάφορες παθογένειες, οι οποίες χαρακτηρίζουν δυστυχώς το ελληνικό πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες».

Παράλληλα, ανέφερε ότι από την πλευρά των υπόλοιπων κομμάτων και κυρίως εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, συνδέθηκε αυτή η πρόταση με την ανάγκη ρύθμισης για τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού.

«Εμείς δεν είμαστε εξ’ αρχής αντίθετοι σε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε με έναν εμπεριστατωμένο και συστηματικό τρόπο, ο οποίος να είναι συμβατός και με το Σύνταγμα, αλλά να λύνει και μία σειρά από διαδικαστικά ζητήματα. Αυτό δεν έγινε κατανοητό, τουλάχιστον από μεριάς της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τα θεωρεί αυτά τα δύο ζητήματα αναπόσπαστα», σημείωσε.

Ειδικότερα, για το θέμα της ψήφου των ομογενών ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε την ανάγκη να εξεταστεί το θέμα επί της ουσίας και σε σχέση με το Σύνταγμα, φέρνοντας ώς παράδειγμα τους ετεροδημότες όπου, όπως είπε, εκεί υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.

«Εδώ πώς θα γίνεται; Ένα ερώτημα το οποίο κανείς δεν μπόρεσε να απαντήσει και εδώ φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο προετοιμασμένοι και οι υπόλοιποι. Θα ψηφίζουν αυτοί οι άνθρωποι μόνο ως ψηφοφόροι για την Επικράτεια; Και θα στερήσουμε αυτό που επιβάλλει το Σύνταγμα για το δικαίωμα του σταυρού; Σας λέω λοιπόν κάποια ερωτήματα, τα οποία είναι πολύ σοβαρά», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.

«Ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια, τους χιλιάδες νέους επιστήμονες και οικονομικούς μετανάστες: Εκλαμβάνω ίσως αυτή την προσχηματική -ή μπορεί και ειλικρινής τοποθέτηση- του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, για να τους διευκολύνουμε ώστε να ψηφίσουν, τελικά ως μια αυτοκριτική. Γιατί οι δικές τους πολιτικές είναι που τους έδιωξαν από τη χώρα», κατέληξε.

Τέλος, όσον αφορά το μπόνους των βουλευτικών εδρών ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «η πρότασή μας είναι η απλή αναλογική, όπως κατατέθηκε. Είναι ήδη νόμος του Κράτους, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και μακάρι αυτοί οι οποίοι τότε δεν το είχαν ψηφίσει, τώρα να επανατοποθετηθούν και να δημιουργήσουν τους όρους για να το επαναφέρουμε».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή