Την εκτίμηση ότι η Β. Κορέα δεν θα κάνει πράξη τις απειλές της και ότι η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν θα γίνει κανονικά εκφράζουν ειδικοί.
Η κυβέρνηση της Ν. Κορέας χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση της Β. Κορέας να ακυρώσει τη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δυο γειτονικών κρατών που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη. «Αυτό δεν συνάδει με το πνεύμα της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στις δύο Κορέες», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στη Σεούλ και κάλεσε το Βορρά να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι του διαλόγου.
Νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA επικαλούμενο τον Βορειοκορεάτη υφυπουργό Άμυνας Κιμ Κιε Γκουάν διεμήνυσε ότι εξετάζει να ακυρώσει και τη Σύνοδο Κορυφής με τις ΗΠΑ εάν η Ουάσιγκτον «μας στριμώξει και απαιτήσει μονομερώς να εγκαταλείψουμε τα πυρηνικά όπλα». Ταυτόχρονα το βορειοκορεατικό πρακτορείο κάλεσε τις ΗΠΑ να σκεφτούν τι σημαίνουν οι «στρατιωτικές αναταραχές» για τη Σύνοδο.
«Η άσκηση αποσκοπεί στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των πιλότων»
Ο όρος «αναταραχές» αναφέρεται στην κοινή στρατιωτική άσκηση Max Thunder που πραγματοποιούν ΗΠΑ και Ν. Κορέα κάθε χρόνο. Η φετινή άσκηση ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και σύμφωνα με δημοσιεύματα από τη Ν. Κορέα σε αυτή συμμετέχουν περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη. Η γειτονική χώρα θεωρεί την επιχείρηση πρόκληση, ειδικά επειδή ορισμένα αεροσκάφη ενδέχεται να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Στη Διακορεατική Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε Ιν οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει να αναστείλουν όλες τις εχθρικές δραστηριότητες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα χωρίς ωστόσο να γίνουν πιο συγκεκριμένοι. Σε έκτακτη σύνοδο την περασμένη Τέταρτη, Ν. Κορέα και ΗΠΑ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις. «Η άσκηση αποσκοπεί στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των πιλότων και δεν συνιστά επιθετικό ελιγμό», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ.
Απειλές που δεν θα γίνουν πράξη
Ειδικοί εκτιμούν ότι η επιδεικτική αυτή αγανάκτηση της Ν. Κορέας είναι μέρος της τακτικής εν όψει της Συνόδου Κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να τον βολιδοσκοπήσει και να διερευνήσει κατά πόσο ο Αμερικανός πρόεδρος είναι διαθέσιμος να προβεί σε παραχωρήσεις. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να ενισχύσει από τώρα την θέση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Σιγκαπούρης στις 12 Ιουνίου.
«Η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ- Β. Κορέας θα γίνει. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ήδη ένα μέρος αυτής», λέει ο Αντρέι Αμπραχαμιάν από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Choson Exchange στη Σιγκαπούρη. «Η Β. Κορέα χρησιμοποιεί την ακύρωση της διακορεατικής συνόδου για να δώσει έμφαση στα αιτήματά της», εκτιμά ο ίδιος.