«Παρένθεση» στη βιομηχανία

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 09:22
UPD:09:22
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Για λίγο κράτησε, όπως φαίνεται, η δυναμική των επενδύσεων στον βιομηχανικό τομέα. Η πρόβλεψη για +2% στις δαπάνες, όσον αφορά το σύνολο της μεταποίησης το 2017 σε σχέση με το 2016, θα γυρίσει σε -2,4% φέτος. Μόλις το φθινόπωρο που πέρασε οι εκτιμήσεις έλεγαν +15,4% για το 2018 και μπορεί η αντίστοιχη προπέρσινη πρόβλεψη να έδειχνε +12,1% για το 2017, αλλά δεν κατέληξε και αρνητική στην πορεία...

Ήταν, δε, η πρώτη φορά από το 2008 που πήγαμε σε αύξηση έστω 2 μονάδων, ένα αποτέλεσμα που σύμφωνα με το ΙΟΒΕ συνάδει με την ήπια άνοδο (πέρυσι) του σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου σε τρέχουσες τιμές σε μεταλλικά προϊόντα και μηχανήματα κατά 3,0%.

Σημειώνεται ότι βάσει των αποτελεσμάτων της τελευταίας έρευνας, Μαρτίου-Απριλίου 2018, στους περισσότερους μεταποιητικούς κλάδους η επενδυτική δραστηριότητα διευρύνθηκε το 2017, χωρίς όμως να λείπουν και σημαντικοί κλάδοι στους οποίους, κατά την τελευταία εκτίμηση των επιχειρήσεων, η επενδυτική δραστηριότητα μειώθηκε σημαντικά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο μεταξύ, οι πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις για την τάση των επενδύσεων το 2017 είναι θετικές, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι σημειώθηκε ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 6,7% στην Ε.Ε. και 5,9% στην Ευρωζώνη. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις για το 2017 προσδιόριζαν σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο την άνοδο της επενδυτικής δαπάνης, 5,5% στην Ε.Ε. και 3,9% στην Ευρωζώνη. Στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι πρόσφατες εκτιμήσεις των επενδυτικών μεταβολών για το 2017 είναι θετικές, ενώ αρνητικές μεταβολές καταγράφονται μόλις σε δύο από τις 28 χώρες, στη Δανία και τη Σλοβακία. Και τώρα, στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη οι προσδοκίες για το 2018 είναι θετικές.

Στο σύνολό τους οι επενδυτικές δαπάνες στη βιομηχανία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,3% στην Ε.Ε. και 8,6% στην Ευρωζώνη. Στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών οι σχετικές προβλέψεις είναι θετικές. Ωστόσο, οι σχετικές δαπάνες προβλέπεται να υποχωρήσουν σε άλλες πέντε χώρες εκτός της Ελλάδας, στο Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ας μην πανηγυρίζουμε, λοιπόν, για τίποτε επί του παρόντος. Τα πράγματα στην περιοχή μας χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα. Το δηλώνουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, όχι εμείς...   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή