«Όχι» του κοινοβουλίου της Σκωτίας στο ν/σ για το Brexit

Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 22:07
UPD:22:29
REUTERS/RUSSELL CHEYNE
A- A A+

Σε συνταγματικώς αχαρτογράφητα εδάφη ωθείται το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το κοινοβούλιο της Σκωτίας αρνήθηκε την Τρίτη -με ψήφους 93 έναντι 30- να δώσει τη συγκατάθεσή του στο νομοσχέδιο - ναυαρχίδα για το Brexit.

Με το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο συζητείται και στη Βουλή των Κοινοτήτων, θα διακοπούν οι πολιτικοί, οικονομικοί και νομικοί δεσμοί του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε.

Αν και το σκωτσέζικο κοινοβούλιο δεν μπορεί να ασκήσει βέτο, η διαφοροποίησή του συνιστά μια άνευ προηγουμένου συνταγματική σύγκρουση μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Ο υπουργός Σκωτίας Ντέιβιντ Μάντελ, πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω συνομιλιών. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα», είπε μιλώντας στο BBC.

Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) που ελέγχει και την κυβέρνηση μειοψηφίας στη Σκωτία, θεωρεί από την πλευρά του ότι θα ήταν «εξωφρενικό» να επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό στη Σκωτία.

Η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από μια ρήτρα του νομοσχεδίου για την αποχώρηση που, όπως υποστηρίζει το SNP, περιορίζει τις εξουσίες του κοινοβουλίου της Σκωτίας και της τοπικής κυβέρνησης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή