Γ. Κατρούγκαλος: Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Σκοπίων

Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 11:58
UPD:11:59
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

«Τα δύο θέματα που έχουν μείνει είναι το erga omnes και η αναθεώρηση του Συντάγματος» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Ελλάδας- ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

«Πρόκειται για θέματα όχι μικρά, στα οποία η πλευρά των Σκοπίων μέχρι στιγμής επιμένει. Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM». «Για εμάς» πρόσθεσε, «είναι ουσιώδη ζητήματα και για να υπάρχει λύση, πρέπει να γίνει η αναγκαία υποχώρηση από την άλλη πλευρά».

Όπως εξήγησε, «θέλουμε το erga omnes για να μην υπάρχουν ουρές, που μπορούν να δημιουργήσουν μελλοντικά προοπτικές αλυτρωτισμού και θέλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος για να είναι η λύση μόνιμη, άρα και τα δύο είναι αναγκαία, αν και κατά κάποιον τρόπο ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες της διαπραγμάτευσης».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και έγκρισής της από το ελληνικό κοινοβούλιο, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι «επειδή η συμφωνία είναι προφανές ότι θα είναι εθνικά επωφελής και στη Βουλή και στην κοινωνία θα τύχει μεγάλης υποδοχής και αναγνώρισης».

Κληθείς να σχολιάσει τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας και τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων διαδηλωτών, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «η στάση της χώρας μας είναι σταθερά υπέρ της ύπαρξης δύο κρατών στην περιοχή». «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στη ζωή και την ασφάλεια, αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος» είπε.

«Δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή γιατί δεν θα τη ζητήσουμε»

Για την πορεία προς το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «έχουν μείνει μία σειρά από προαπαιτούμενα, που έχουν όχι πολιτική δυσκολία, όπως στο παρελθόν, αλλά τεχνικές δυσκολίες», ενώ, όπως επισήμανε, «δεν φαίνεται να υπάρχει αμφιβολία σε κανέναν στην Ευρώπη για τα τεράστια βήματα που έχει κάνει η χώρα μας και για το ότι έρχεται το τέλος των προγραμμάτων και μάλιστα με μία καθαρή έξοδο».

Ερωτηθείς αν εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόβλεψης προληπτικής γραμμής στήριξης, είπε πως «ακόμη και αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει -η Ν.Δ. κατεξοχήν και ορισμένοι άλλοι στην Ευρώπη, μειοψηφικά σε σχέση με τους υπόλοιπους- αναγνωρίζουν ότι αυτό εξαρτάται απολύτως από το αν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση». «Δεν πρόκειται να το ζητήσουμε, ακριβώς γιατί θέλουμε την καθαρή έξοδο, να έχουμε τα χέρια μας ελεύθερα και να ξανακερδίσουμε εκείνο το κομμάτι της δημοκρατικής μας κυριαρχίας που χάσαμε. Αν δεν το ζητήσει η κυβέρνηση λοιπόν -και δεν θα το ζητήσει- δεν πρόκειται να υπάρχει προληπτική γραμμή» υποστήριξε.

Σχετικά με τη διαδικασία δημοσιονομικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «η μεταπρογραμματική επιτήρηση, που προβλέπει ο κανονισμός, ο οποίος εφαρμόζεται τώρα στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο έχει τον χαρακτήρα της υποβολής εκθέσεων, όπως άλλωστε υποβάλλονται κάθε εξάμηνο και από όλες τις χώρες της Ε.Ε., στο πλαίσιο του λεγόμενου ευρωπαϊκού εξαμήνου». Ενδεχομένως για τη χώρα μας αντί να είναι δύο αυτές οι εκθέσεις να είναι τρεις ή τέσσερις, διευκρίνισε, προσθέτοντας πάντως οτι «αυτός ο αριθμός όμως των εκθέσεων δεν έχει να κάνει σε τίποτε με τον ασφυκτικό έλεγχο της μνημονιακής περιόδου».

Για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σχετικά με την κατάτμηση της Β' εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας, ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε πως «δεν μπορεί να υπάρχει πολιτικός χώρος, ο οποίος να είναι αντίθετος, γιατί είναι προφανές ότι είναι τεράστια περιφέρεια και είναι κοινωνικά ανομοιογενής» και ούσα τόσο μεγάλη «δημιουργεί και τόσο μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις για την προεκλογική εκστρατεία των βουλευτών, ειδικά στα λεγόμενα παραδοσιακά αστικά κόμματα, που είναι εκτροφείο διαφθοράς».

«Πρόσφατα καταδικάστηκε βουλευτής της περιοχής αυτής για τα χρήματα τα οποία πήρε για να ανταποκριθεί στην προεκλογική του εκστρατεία. Επομένως είναι κάτι που πρέπει να συμβεί η κατάτμηση. Για να ισχύσει από τις επέμενες εκλογές χρειάζεται 200 ψήφους στη Βουλή [...] θα μπορούσε να τις πάρει» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές επισήμανε ότι «κανείς από τους Έλληνες δεν θα έπρεπε να θέλει να διακινδυνεύσει την εξέλιξη αυτή της θετικής προόδου στην οικονομία». «Προφανώς οι εκλογές ζητούνται γιατί αυτοί που τις ζητούν ξέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν. Εκλογές θα γίνουν, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το φθινόπωρο του 2019 και θα τις ξανακερδίσουμε εμείς» κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή