Διάσκεψη για την κρίση στον Λίβανο στη σκιά του θανάτου παρατηρητών του ΟΗΕ

Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2006 16:23
A- A A+

Στη Ρώμη βρίσκεται ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για την κρίση στο Λίβανο.

Η κα Μπακογιάννη είχε χθες επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, K. Annan καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, M. Motaki για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα την κρίση στον Λίβανο.

Η κα Μπακογιάννη είχε επίσης σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας S. Lavrov ο οποίος την ευχαρίστησε επισήμως για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιχείρηση αποχώρησης Ρώσων πολιτών από το Λίβανο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός, καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει να πλήττει ισραηλινές πόλεις.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί παρουσίασε στη διάσκεψη της Ρώμης ένα σχέδιο τερματισμού της κρίσης, το οποίο βασίζεται σε μία πολιτική συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, ενδεχομένως προαπαιτούμενη της ανάπτυξης διεθνούς δύναμης στο νότιο Λίβανο.

Σημειώνεται ότι στη διάσκεψη, συμμετέχουν 19 χώρες, αλλά δεν έχουν προσκληθεί το Ισραήλ, ούτε η Χεζμπολάχ, η Συρία και το Ιράν.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον τέσσερις παρατηρητές του ΟΗΕ σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον της βάση τους στο νότιο Λίβανο http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/07/26/1222226.htm , http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/07/26/1222278.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή