Πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρου Κοντού, με θέμα την παραγωγή ασφαλών και υγιεινών αγροτικών προϊόντων και προστασίας του καταναλωτή όσον αφορά τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού, ζωοτροφών στην ελληνική αγροτική παραγωγή, καθώς επίσης και την πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε θέματα γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένα).
Οσον αφορά στη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων αναφέρθηκε ότι όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στη χώρα μας έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι εγκρίσεις αυτές δίνονται μόνον όταν αυτά πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που καθορίστηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 105/97, σύμφωνα με τις οποίες είναι κατάλληλα για το σκοπό που προορίζονται και δεν προκαλούν δυσμενείς επιδράσεις στο περιβάλλον, στους χρήστες τους, και στους καταναλωτές των παραγόμενων προϊόντων.
Επίσης ότι, σε ετήσια βάση πραγματοποιούνται προγράμματα ελέγχου υπολειμμάτων σε χιλιάδες δείγματα εγχωρίων και εισαγόμενων προϊόντων φυτικής προέλευσης. Με την ολοκλήρωση των ελέγχων συντάσσεται και υποβάλλεται έκθεση στην επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στα κράτη μέλη, για τα αποτελέσματα των διενεργηθέντων ελέγχων. Από τις ετήσιες εκθέσεις αποτελεσμάτων των ελέγχων υπολειμμάτων στη χώρα μας αποδεικνύεται ότι:
1. Οι επίσημοι έλεγχοι υπολειμμάτων διενεργούνται στη χώρα μας επαρκώς και με τον ίδιο τρόπο που διεξάγονται και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καλύπτοντας γεωγραφικά όλη τη χώρα, αλλά και τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα.
2. Τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών δείχνουν ότι το ποσοστό των παραβάσεων είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. και σε επίπεδα που δεν αγγίζουν το όριο της επικινδυνότητας.
3. Τα εργαστήρια υπολειμμάτων που διεξάγουν τους επίσημους ελέγχους λειτουργούν με υψηλά κριτήρια και εξειδικευμένο προσωπικό.
4. Σε περιπτώσεις, όπου διαπιστώνεται παραβίαση της νομοθεσίας επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε θέματα που αφορούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, έτσι ώστε μέσα από την ευρεία εφαρμογή της να επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και η αναβάθμιση της υγιεινής και ασφάλειάς τους.
Οσον αφορά στα θέματα των μεταλλαγμένων έγινε σαφής για άλλη μία φορά η πολιτική του υπουργείου για την απαγόρευση της εισαγωγής στη χώρα μας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, παρά τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τη κυκλοφορία τους.
Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τόσο κατά την εισαγωγή όσο και κατά την χρησιμοποίηση γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων σε όλο το κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης ζωοτροφών.
Η αντιπρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης ΒΙΟ.ΖΩ, Μαρία Νουχουτίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη σήμανσης των μεταλλαγμένων συστατικών στα προϊόντα, επισημαίνοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανασφάλεια των καταναλωτών. Η ίδια ζήτησε από το υπουργείο να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, με γνώμονα και τις προτάσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων για την επισήμανση στα προϊόντα που έχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. «Πήραμε τη διαβεβαίωση ότι πολύ γρήγορα θα κυκλοφορήσει Υπουργική Απόφαση όπου θα ελέγχονται τα πάσης φύσεως θέματα και θα διασφαλίζουν την ενημέρωση των καταναλωτών, στο που περιέχονται γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί».