Την επαναφορά της 13ης σύνταξης ως αντισταθμιστικού μέτρου μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο εισηγείται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, την ώρα που ο Νίκος Φίλης διερωτάται γιατί η κυβέρνηση προβαίνει σε νέα μείωση των συντάξεων παρά το γεγονός ότι παράγει υπερπλεονάσματα. Τα συμπεφωνημένα είναι συμπεφωνημένα, σπεύδει να τονίσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, συνδράμοντας τη γραμμή του ΥΠΟΙΚ εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.
Συγκεκριμένα διατηρώντας αποστάσεις από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις τον Ιανουάριο, ο Ν. Βούτσης ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «τα συμπεφωνημένα είναι συμπεφωνημένα» σημειώνοντας πάντως ότι ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες οριακές αλλαγές, βοηθούσης και της οικονομίας.
Ο πρόεδρος της Βουλής διαψεύδοντας επίσης τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, τόνισε ότι ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Τσακαλώτος έχουν δώσει κάποια λαβή στους δανειστές να θεωρήσουν ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω και δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχει ψηφίσει.
Από την πλευρά του, αντίθετος στη μείωση των συντάξεων, παρότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί στη Βουλή, δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, θέτοντας την άρση των κοινωνικών αδικιών που ήρθαν με το μνημόνιο ως στόχο του ολιστικού προγράμματος της κυβέρνησης.
«Οι συντάξεις δεν πρέπει να μειωθούν γιατί περαιτέρω μείωση σημαίνει διάλυση και των οικογενειών που ζουν με τη σύνταξη του παππού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης στο Θέμα 104,2, επισημαίνοντας ότι η άρση της μείωσης των συντάξεων «θα έπρεπε να είναι μέρος της διαπραγμάτευσης».
«Η επιμονή για περικοπή συντάξεων που είναι αίτημα του ΔΝΤ και την επέβαλαν στην κυβέρνση είναι μια επιμονή που ικανοποιεί μια ακραία ιδεοληψία των δανειστών» πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε, δε, «σκληρότερη λιτότητα» το υπερπλεόνασμα λέγοντας ότι «αυτό οδηγεί σε υφεσιακά φαινόμενα». «Δεν μπορούμε να έχουμε υπερπλεονάσματα αλλά αν έχουμε γιατί να πάμε σε μείωση συντάξεων;» αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης.
«Πράγματι γυρνάμε μια σελίδα σε χαλαρότερη αλλά μεγαλύτερη επιτήρηση από Ιρλανδία και Πορτογαλία», συμπλήρωσε διευκρινίζοντας ότι μιλά για την «καλύτερη δυνατή» και όχι για «καθαρή» έξοδο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αλλάξουν κάποιες αποφάσεις, όπως τα πλεονάσματα 3,5% που, όπως είπε, «μειώνουν την ανάπτυξη» προτείνοντας ανοιχτή πολιτική συζήτηση στη Βουλή και μια συμφωνία σε εθνική θέση.
Όσον αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είπε ότι «η συμφωνία έχει ως όριο τις εκλογές» προσθέτοντας ότι «οι εκλογές θα δώσουν μια νέα πολιτική πραγματικότητα και τότε θα μιλήσουμε».
naftemporiki.gr