Από την έντυπη έκδοση
Σαν να μην έφταναν οι εγχώριες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς/σοσιαλδημοκρατίας και οι κλυδωνισμοί που προκαλεί στο Κίνημα Αλλαγής η αναφορά σε πιθανές ή μη συνεργασίες, πριν ή μετά τις εκλογές, χθες ήλθε να προστεθεί και συμμετοχή εκ του εξωτερικού.
Συνεχίζοντας στη γραμμή του προκατόχου του, του Ιταλού Τζάνι Πιτέλα, ο πρόεδρος των Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών (S&D), Ούντο Μπούλμαν, κάλεσε τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους «στον δρόμο για το μέλλον της χώρας» και να απομακρυνθούν από τη Ν.Δ., «η οποία έχει μεγάλη ευθύνη στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση».
Παρ’ όλο που σημείωσε ότι «δεν είμαι παίκτης στην εγχώρια πολιτική στην Ελλάδα», επέμεινε ότι, «ως Ευρωπαίος Σοσιαλδημοκράτης, δεν βλέπω καμία βελτίωση εάν η διακυβέρνηση της χώρας αναληφθεί από τη Ν.Δ., η οποία έχει μεγάλη ευθύνη για τη βύθιση της χώρας στο χάος», προσθέτοντας ότι αυτό «δεν θα ήταν μια καλή επιλογή για το μέλλον».
Ο κ. Μπούλμαν, παρ’ ότι το κόμμα του στη Γερμανία, το SPD, συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τη Δεξιά Χριστιανοδημοκρατία της κ. Μέρκελ, υποστήριξε: «Θα ήθελα να συστήσω ότι ο δρόμος προς το μέλλον θα πρέπει να είναι οι προοδευτικές δυνάμεις να κάνουν αμοιβαία τη χρήση των εμπειριών τους για το τι πήγε στραβά και τι καλά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην κατεύθυνση μιας προοδευτικής ιδέας για το πώς να αναπτύξουν αυτή τη θαυμάσια χώρα με γνώμονα μια καλύτερη τύχη για τους υπέροχους ανθρώπους της».
Το Euractiv, στο οποίο φιλοξενήθηκαν οι δηλώσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή, υπενθυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είναι ήδη μέλη της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών S&D, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλος της ομάδας της Αριστεράς GUE-NGL, και παρατηρεί πως «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει στενούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ηγέτες, οι οποίοι υποστήριξαν δημόσια τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης και τον προσκαλούν τακτικά, ως παρατηρητή στις συνόδους κορυφής τους».
Τα περί «σύμπλευσης» των δύο κομμάτων, όπως συμβουλεύει ο κ. Μπούλμαν, προκάλεσαν την επιδοκιμασία του κ. Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος κινείται σ’ αυτήν ακριβώς τη γραμμή.
Τις πρωτοβουλίες Ραγκούση, οι οποίες έχουν προκαλέσει δυσφορία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε εκτεταμένα τμήματα της πολιτικής-κοινωνικής βάσης του, εκθείασε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας. Το ΠΑΣΟΚ, όπως και το Κίνημα Αλλαγής, φαίνεται πάντως να προσανατολίζεται σε διεύρυνση των αποστάσεων που τους χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, οριοθετώντας σαφώς τους δύο πολιτικούς χώρους και περιορίζοντας το πεδίο μιας πιθανής ώσμωσής τους.
Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής αποφασίστηκε το Κίνημα Αλλαγής να αποσύρει την πρότασή του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως γνωστοποίησε χθες ο βουλευτής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
«Όταν ζητάμε εκλογές, θεωρούμε ότι υπάρχει εθνικός και πολιτικός λόγος, οπότε και η αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει από την επόμενη Βουλή», σημείωσε και τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει κατάτμηση της Β’ Αθηνών, καταγγέλλοντας τεχνάσματα του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική. (Αθήνα 9,84).
Ωστόσο, χθες, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επισημοποίησε την αντίθεσή του στην πρόταση Γεννηματά, καθώς από το βήμα της Βουλής -κι αφού είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματός του- εξέφρασε την αντίθεσή του στη λογική «όχι σε όλα, για να πέσουν».