Με διαφωνίες, σε ήπιους πάντως τόνους, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με τα μέτρα για την υιοθεσία και την αναδοχή.
Στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων βρίσκεται το άρθρο 8, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με βουλευτές να εμφανίζονται εκτός της επίσημης γραμμής του κόμματός τους.
«Το νομοσχέδιο για τον θεσμό της υιοθεσίας και της αναδοχής επιχειρεί να δώσει τέλος σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία, που τρέφει το εμπόριο βρεφών. Παράλληλα, γεφυρώνει την επιθυμία των παιδιών που θέλουν να βρουν οικογένεια και των ζευγαριών που θέλουν να προσφέρουν αγάπη» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η κ. Φωτίου εμφανίστηκε έντονα επικριτική κατά όσων αντιδρούν στη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι η Βουλή θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανοίξει έναν δρόμο με ίσα δικαιώματα για όλους τους Έλληνες πολίτες. «Το άρθρο 8 ανέδειξε την άγνοια για το τι είναι η αναδοχή. Η άποψη 64 ακαδημαϊκών ειδικών επιστημόνων για την ψυχική υγεία διαβεβαιώνουν με όλες τις έρευνές τους ότι η συγκρότηση φύλου του παιδιού δεν εξαρτάται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό του αναδόχου» επεσήμανε.
«Στόχος του νομοσχεδίου είναι η αποϊδρυματοποίηση των ανήλικων παιδιών, με εναλλακτικές μορφές υποκατάστασης των οικογενειών» δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαφιλίππου. Ο κ. Παπαφιλίππου έδωσε έμφαση στο άρθρο 8, κάνοντας λόγο για «επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης της δυνατότητας αναδοχής ομόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, για νομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους». Ακόμη, σημείωσε ότι τυχόν εξαίρεση των ομόφυλων ζευγαριών από την αναδοχή αντίκειται τόσο στα άρθρα του Συντάγματος, όσο και στην ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Η εισηγήτρια της Ν.Δ., Κατερίνα Μάρκου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ενώ ζητεί τη συναίνεση, δεν έκανε καμία προσπάθεια συζήτησης και σύγκλισης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Για το άρθρο 8 τόνισε ότι «το ζήτημα είναι σημαντικό και σύνθετο και δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση ή για να καταθέσουμε τα διαπιστευτήριά μας για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι». «Το θέμα είναι ένα παιδί που πέρασε πολλά να έχει όσο το δυνατόν πιο ήρεμη και κανονική ζωή. Αυτή είναι η άποψη της Ν.Δ. και αφήνεται στη κρίση του κόσμου. Είναι υποκριτικό, όμως, να κουνάει η κυβέρνηση το δάχτυλο στη Ν.Δ.» συμπλήρωσε και είπε πως «η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου γιατί καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις δικές μας προτάσεις, διατηρούμε όμως επιφυλάξεις επί των άρθρων και περιμένουμε αλλαγές».
«Το νομοσχέδιο πρέπει να ενώσει πολλές πτέρυγες της Βουλής προς το συμφέρον των παιδιών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους» επισήμανε η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Παράλληλα, είπε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει το άρθρο 8, μετά τη βελτιωτική αλλαγή που βάζει ως πρωτεύον κριτήριο τη συγγενική αναδοχή και καταργεί το όριο ηλικίας σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως είπε.
«Ψηφίζουμε "παρών" στο νομοσχέδιο και επιφυλασσόμαστε επί των άρθρων» δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του είναι αντίθετο με το άρθρο 8. «Είμαστε υπέρ της αναδοχής και της υιοθεσίας, αλλά όχι στη λογική "δίνουμε γουρούνι στο σακί" και όχι σε οποιαδήποτε αναδοχή και οικογένεια. Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει ποια μέριμνα του κράτους υπάρχει για την προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών. Δεν θα δεχτούμε λογικές του τύπου "καλύτερα σε οποιαδήποτε οικογένεια παρά σε ίδρυμα"» ανέφερε.
Τη διαφωνία του κόμματός του στο επίμαχο άρθρο 8 επανέλαβε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, τονίζοντας ότι πέραν των άλλων αντιθέσεων που έχουν για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, «αποτελεί και ένα ακόμα βήμα για την υιοθεσία» κάτι που το κόμμα του θέλει να αποτρέψει. Ακόμη, ο κ. Λαζαρίδης υποστήριξε ότι θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα του παιδιού, ενώ το καθιστά ευάλωτο σε πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις.
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, επικρίνοντας έντονα όσους την υιοθετούν και κάνοντας λόγο για «λογική παράνοιας» και για «σεξουαλικά παρεκτρεπομένους». «Φίμωτρο δεν μου βάζει κανείς. Φοβόμαστε να πούμε αυτό που θέλουμε -γιατί θα μας τρολάρουν, θα μας χαρακτηρίσουν ομοφοβικούς και ρατσιστές- ότι είναι όνειδος», είπε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι «η ψυχική και συναισθηματική ασφάλεια των παιδιών απαιτεί πρωτίστως διακριτούς και αλληλοσυμπληρώμενους ρόλους».
Υπέρ της επίμαχης διάταξης τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, τονίζοντας ότι το κόμμα του «δεν ψηφίζει "α λα καρτ", ούτε τσιμπάει σε καταστροφολογικές τακτικές». «Δεν θα δώσουμε τα κλειδιά της κοινωνίας στο κ. Καμμένο. Θεωρούμε πολύ σοβαρά τα δικαιώματα για να τα αφήνουμε στον κ. Καμμένο» επισήμανε, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, καθώς, όπως είπε, για να διατηρηθεί στην εξουσία δεν βάζει ως προτεραιότητά του τα δικαιώματα των ανθρώπων και συνεργάζεται με ένα κόμμα που τα τσαλαπατά.
Υπέρ της δυνατότητας υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια τάχθηκε και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης.
Κατά της αρχής και όλων των άρθρων του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 8, υποστηρίζοντας ότι είναι σε βάρος της υγιούς ψυχωσωματικής ανάπτυξης των παιδιών.
Πηγή: ΑΜΠΕ