Γ. Μπαλάφας: Συνεχής προσπάθεια για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Τρίτη, 08 Μαΐου 2018 11:46
UPD:11:48
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
A- A A+

«Το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν πρόκειται να λυθεί ως δια μαγείας σαν πρόβλημα, αλλά με μια συνεχή προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης. Το θέμα δεν είναι μόνο ελληνικό είναι πανευρωπαϊκό και βρίσκεται σίγουρα ψηλά στην ατζέντα όλων των πολιτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας.

Σχετικά με την αύξηση των ροών που παρατηρείται από το Μάρτιο ο υφυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Νέου Κόσμου με θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό, σημείωσε: «Από το Μάρτιο εκτινάχθηκαν οι ροές στα νησιά κι άνοιξε επίσης ροή ιδιαίτερα μεγάλη κι από την μεριά του Έβρου».

Ο κ. Μπαλάφας εκτίμησε ότι η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία καθώς και το γεγονός ότι «η Ε.Ε. δεν έδωσε τα 3 δισ. ευρώ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα οποία με βάση την κοινή συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, έπρεπε να τα είχαν εκταμιεύσει» οδήγησαν στις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση που δεν είναι η κατάσταση του 2015 αλλά είναι σίγουρα κρίση γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις ανάγκες των αυξημένων ροών και στις δυνατότητες που έχει η χώρα μας. Δεν μείναμε και δεν μένουμε με δεμένα τα χέρια, δεν κοιτάμε την κατάσταση, ανασκουμπωνόμαστε και προχωράμε με βάση και σχέδια που υπήρχαν στον ένα ή στον άλλο βαθμό, τα βάζουμε σε ενεργοποίηση» τόνισε ο κ. Μπαλάφας.

Κινούμαστε πάνω στη δέσμευση του υπουργού, Δημήτρη Βίτσα, ότι θα έχουμε περιορίσει σε ανεκτά όρια τον πληθυσμό τον προσφυγικό και τον μεταναστευτικό στα νησιά, επισήμανε, τονίζοντας ότι  «προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα νησιά είτε με το μεταφορικό ισοδύναμο, είτε με τα αναπτυξιακά έργα».

Επιπλέον ο κ. Μπαλάφας τόνισε πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση των προσφύγων δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στην ένταξή τους περιλαμβάνεται το ζήτημα της εκπαίδευσης. Εφαρμόζουμε διάφορα προγράμματα με χρηματοδότηση από την ΕΕ για την εκπαίδευσή τους στην ελληνική γλώσσα, για να καταγράψουμε τις δεξιότητές τους για να δούμε τη διοχέτευσή τους σε δουλειά, σε δουλειές όμως που δεν θα μας κουνήσει κανείς το δάχτυλο ότι κόβουμε θέσεις από Έλληνες».

Ακόμη ο υφυπουργός σημείωσε: «Πρέπει να υπάρχει ένα καθαρό, σταθερό μόνιμο μέτωπο ενάντια στις ρατσιστικές, ξενοφοβικές φωνές και πρακτικές. Δεν πρέπει να υπάρχει κανενός είδους ανοχή σε αυτές τις συμπεριφορές. Πρέπει να αποκαλύπτουμε το ρόλο της Χρυσής Αυγής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή