Στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, της καθαρής εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, αλλά και την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα και το αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» στην ΕΡΤ1.
Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή της Φώφης Γεννηματά για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή και το αίτημά της για εκλογές, ανέφερε ότι ένιωσε έκπληξη, καθώς προ ενός μηνός είχε λάβει όπως είπε και πάλι επιστολή από την κ. Γεννηματά με την οποία ευλόγως, με τρόπο σαφή και μένοντας και επί της ουσίας του ζητήματος, έθετε το ζήτημα μιας έγκυρης έναρξης της συζήτησης για την Συνταγματική αναθεώρηση.
«Όπως αντιλαμβάνεστε αυτές οι δύο προτάσεις έχουν μια εγγενή αντίφαση, διότι αν πρόκειται να πάμε σε εκλογές, πριν μάλιστα την ολοκλήρωση του προγράμματος, είναι φανερό ότι η Συνταγματική αναθεώρηση πηγαίνει για το 2024» τόνισε.
Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το πρόσημο με το οποίο θα βγει η χώρα μετά από μια οκτάχρονη κρίση «ώστε να μη κυλήσουμε σε συντηρητικές αναδιπλώσεις, σε φοβίες και τραύματα που δημιούργησε η ίδια η κρίση μέσα στο κοινωνικό σώμα». Άρα χρειάζεται, είπε, ένα προοδευτικό πρόγραμμα το οποίο όσες δυνάμεις το αντέχουν και το θεωρούν σαν προαπαιτούμενο για το μέλλον αυτής της χώρας, θα καταθέσουν και καταθέτουν τις απόψεις τους. Στόχος υπογράμμισε είναι η χώρα να βγει «με ένα καθαρό ευρωπαϊκό, προοδευτικό πρόσημο και με την κοινωνία όρθια».
Για το εάν μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα ισχύσει η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, είπε ότι όλα αυτά που μπαίνουν μέσα στην πραγματικότητα που θα συνδιαμορφωθεί μετά την έξοδο, και θα κριθεί ο τρόπος, ο χρόνος και το εύρος της εφαρμογής τους, είναι προνομοθετημένα, είναι μέρη της συμφωνίας η οποία είχε γίνει. «Ουδείς είπε- και ευτυχώς δεν είπε- ότι καθαρή έξοδος για την Ελλάδα σημαίνει ότι θα επανέλθουμε με ένα κουμπί στην προ μνημονίου εποχή. Αυτό δεν γίνεται γιατί με μεγάλη σοβαρότητα το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της θέσης της στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι, θα το δει η κυβέρνηση και νομίζω ότι θα πάμε πάρα πολύ καλύτερα» παρατήρησε.
Υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα που θα έρθουν, επαναλαμβάνοντας πως «ότι έχει προνομοθετηθεί ή ήταν μέρος της συμφωνίας θα εφαρμοστεί μέσα στο χρόνο, το εύρος και την ποιότητα που κάθε φορά η ελληνική οικονομία θα επιτρέπει».
·