Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα τον Απρίλιο ήταν τα υψηλότερα στην καταγεγραμμένη ιστορία

Δευτέρα, 07 Μαΐου 2018 19:45
UPD:19:45
EPA/HARISH TYAGI
A- A A+

Πριν από περίπου ένα χρόνο, τα επίπεδα ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν για πρώτη φορά εδώ και εκατομμύρια χρόνια τα 410 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Τον Απρίλιο, τα επίπεδα ήταν κατά μέσο όρο υψηλότερα από 410 μέρη ανά εκατομμύριο καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα, για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Το ημερήσιο αρχείο ατμοσφαιρικών επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα Κίλινγκ διατηρείται στο Παρατηρητήριο Μάουνα Λόα στη Χαβάη από το 1958, αρχικά από τον Τσαρλς Κίλινγκ και σήμερα από τον γιο του, γεωχημικό Ραλφ Κίλινγκ. Το 1958 οι μετρήσεις ήταν περίπου 315 μέρη ανά εκατομμύριο. Εξήντα χρόνια αργότερα, το όριο των 410 ppm ξεπεράστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο, όταν η μέση συγκέντρωση καταγράφηκε στα 410,31 ppm.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Σκριπς, όπως δημοσιεύθηκε από την Washington Post, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα έχουν φτάσει τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο στο παρελθόν, για παράδειγμα πριν από πάνω από τρία εκατομμύρια χρόνια, κατά τη θερμή περίοδο της Πλειοκαίνου εποχής. Αλλά το επίπεδο τότε διατηρήθηκε σταθερό για μεγάλες χρονικές περιόδους, ενώ σήμερα η παγκόσμια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται ραγδαία.

Πριν από την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα είχαν διακυμάνσεις για χιλιάδες χρόνια, αλλά σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου, αυτά δεν ξεπέρασαν ποτέ τα 300 ppm, τα τελευταία 800.000 χρόνια. Περίπου το 1880, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα ήταν περίπου 280 ppm. Σήμερα, είναι περίπου 46% υψηλότερα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή