Ν. Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 15:31
UPD:15:32
INTIME NEWS/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Ο Ευρωβουλευτής επικαλέστηκε μάλιστα σχετική απάντηση του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί σε ερώτηση που του είχε θέσει ο ίδιος.

A- A A+

Πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης, η οποία και υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015, ήταν η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, όπως επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αντικρούοντας τη χθεσινή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ο πρωθυπουργός επέρριπτε την ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο Ευρωβουλευτής επικαλέστηκε μάλιστα σχετική απάντηση του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί σε ερώτηση που του είχε θέσει ο ίδιος.

«Ο πρωθυπουργός χθες στη Λέσβο ανέφερε για τον ΦΠΑ ότι αυτή τη φορολογική πολιτική δεν την εμπνευστήκαμε εμείς, αλλά τη βρήκαμε», ότι πρόκειται για «δεσμεύσεις που έβαλαν οι θεσμοί, δεσμεύσεις που έβαλαν άλλοι στο μυαλό των θεσμών και μάλιστα των πιο σκληρών με το περίφημο «mail Χαρδούβελη», σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι «την ανατροπή του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στη νησιωτική Ελλάδα υπέγραψε ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015»

Υπενθύμισε δε απάντηση του Μοσκοβισί σε ερώτηση του, σύμφωνα με την οποία «ήταν πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά καθώς και ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την μείωση του».

Σύμφωνα με την απάντηση του Μοσκοβισί, όπως την παραθέτει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ «Το άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (οδηγία ΦΠΑ), εξακολουθεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30 % χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά. Δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης του εδαφικού πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ. Μολονότι η Επιτροπή παρακολουθεί τη φορολογική πολιτική στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η ευθύνη για τη φορολογική πολιτική και τις επιλογές ως προς τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) εναπόκειται στις ελληνικές αρχές».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή