Εν μέσω αναταράξεων εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Υπέρ τάχθηκαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν δημοσίως από τις έως τώρα επίσημες θέσεις των κομμάτων τους. Δεν έλειψαν και οι εσωκομματικές «κόντρες».
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής με ευρεία πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι) αλλά στο επίκεντρο βρέθηκε για μία ακόμη φορά η διάταξη που αναγνωρίζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να γίνονται ανάδοχοι γονείς. Τη σχετική διάταξη (άρθρο 8) στήριξαν μόνον οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξέφρασε επιφύλαξη για την Ολομέλεια καταθέτοντας ταυτόχρονα βελτιωτικές προτάσεις.
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το επίμαχο άρθρο θα υπερψηφιστεί στην Ολομέλεια παρά τις αντιρρήσεις περίπου δέκα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κόντρα» Ευ. Βενιζέλου-Οδ. Κωνσταντινόπουλου
Μετά την άποψη του κ. Βενιζέλου, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τάσσεται υπέρ της θετικής νομολογίας του Δικαστηρίου, τονίζοντας ότι η προστασία των δικαιωμάτων και ο σεβασμός της νομολογίας πρέπει να είναι η γραμμή μας. Δεν πρέπει να γινόμαστε θύματα κοινωνικής και επικοινωνιακής υποκρισίας», ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Κωνστατινόπουλο.
Αφορμή για την κόντρα αποτέλεσε η στάση του κ. Βενιζέλου την οποία στηλίτευσε μέσω Τwitter o κ. Κωνσταντινόπουλος. «Τώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αναδοχή, περιμένω «ύμνους» των Συριζαίων !» ανέφερε δηκτικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος και πρόσθεσε: «Το χειρότερο όμως είναι Κυριακή να «χτίζεις» στην Καθημερινή και Πέμπτη να «γκρεμίζεις» στη Βουλή! Η επιστημονική σου άποψη να αναιρεί την πολιτική σου θέση!».
Η αντίδραση του κ. Βενιζέλου ήταν άμεση και έντονη, ξεκαθαρίζοντας με δημόσια δήλωσή του ότι «δεν δέχεται μαθήματα αντιπολιτευτικής συνέπειας». Μάλιστα, διεμήνυσε ότι «κανείς δεν έχει το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κριτήρια στιγμιαίου τακτικισμού. Όποιος θέλει να κάνει αξιόπιστη αντιπολίτευση έχει πολλά αλλά θέματα να επιλέξει».
«Η αυτονομία των πολιτικών χώρων δεν είναι ρητορική δήλωση, αλλά αποτέλεσμα που προκύπτει μέσα από σταθερές και καθαρές θέσεις στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο. Ορισμένοι θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη συστολή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι προτάσεις και οι επιφυλάξεις της ΔΗΣΥ
Η εισηγήτρια Εύη Χριστοφιλοπούλου ζήτησε να υπάρξει ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο στην Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1992 και κατέθεσε δέσμη βελτιωτικών προτάσεων όπως:
- α) να επιλέγεται μεταξύ αναδόχων το πρόσωπο που κρίνεται περισσότερο κατάλληλο στην συγκεκριμένη περίπτωση με βάση το συμφέρον του ανήλικου,
- β) να υπάρξει ειδική ρύθμιση για την συγγενική αναδοχή και να τεθούν ειδικές (ευνοϊκότερες) προϋποθέσεις,
- γ) να διατηρηθεί η δυνατότητα και υποψήφιων με ειδικές ανάγκες να αναδέχονται παιδιά εφόσον κρίνονται κατάλληλοι και ικανοί προς τούτο,
- δ) να προβλεφθεί ως επιβαρυντική περίσταση η τέλεση ποινικών αδικημάτων σε βάρος του τέκνου από τους θετούς γονείς ή τους αναδόχους,
- ε) να τεθούν ειδικές δικλείδες ασφαλείας και να προβλεφθούν ειδικοί έλεγχοι και εποπτεία, κατά τρόπο συστηματικό και περιοδικό, στις περιπτώσεις επαγγελματικής αναδοχής,
- στ) να υπάρξει ειδική πρόνοια, τόσο για την βραχεία όσο και για την μόνιμη αναδοχή, στις περιπτώσεις αλλοδαπών ασυνόδευτων ανηλίκων.
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φωτίου αποδέχτηκε την πρόταση για τη Σύμβαση του 1992 και στάθηκε θετικά στις περισσότερες από τις άλλες θέσεις της ΔΗΣΥ, ενώ σύμφωνα με στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη η Φώφη Γεννηματά τάσσεται υπέρ του άρθρου 8, παρά τις επιφυλαξεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, λόγω εσωκομματικών ισορροπιών.
«Ναι» από Δ. Βέττα-Θ. Παπαχριστόπουλο
Παράλληλα, «ναι» θα ψηφίσουν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας στο άρθρο 8, όπως και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος