ΥΠΕΞ: Eπεξεργαζόμαστε εναλλακτική θέση αν δεν προχωρήσει η τουρκική ένταξη

Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2006 18:36
A- A A+

«Σύνοδος των πρέσβεων» -με συμμετοχή όλων των πρέσβεων της Ελλάδας στο εξωτερικό και στόχο τη σφαιρική ενημέρωση και το συντονισμό για το σύνολο των ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής (ευρωπαϊκή πολιτική, διεθνείς οργανισμοί, ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό, απόδημοι Ελληνες, οικονομική διπλωματία κ.ά.)- πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, εγκαινιάζοντας, όπως είπε, έναν «ετήσιο θεσμό», ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα καλύτερου συντονισμού μεταξύ πολιτικού κέντρου και πρεσβειών, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Αναφερόμενη στα ευρωτουρκικά, η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, λέγοντας παράλληλα ότι «δεν δίνουμε λευκές επιταγές» και «επεξεργαζόμαστε εναλλακτική θέση για την απευκτέα εκδοχή της αδυναμίας προόδου της τουρκικής υποψηφιότητας για λόγους ανεξάρτητους της δικής μας διαθέσεως και πολιτικής». «Οπως η Τουρκία κοιτάζει το συμφέρον της το ίδιο κάνει και η Ελλάδα», σημείωσε.

Για το Κυπριακό, είπε ότι «μένουμε προσηλωμένοι στην αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία πρέπει να στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, στο έργο που επετέλεσε ως τώρα ο ΓΓ και στη νέα πραγματικότητα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Η κα Μπακογιάννη συμπλήρωσε ότι η ανάδειξη της Κύπρου μέσα από την κρίση του Λιβάνου ως «όαση σταθερότητας και αποτελεσματικότητας στη ΝΑ Μεσόγειο» προσθέτει «ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της για ταχεία οριστική λύση του προβλήματος».

Για την κρίση στον Λίβανο διαβεβαίωσε ότι «θα μείνουμε στην πρώτη γραμμή των χωρών που θέλουν και μπορούν να συμβάλουν ενεργώς στην αντιμετώπιση της κατάστασης και στη δημιουργία μιας ειρηνικής Μ Ανατολής αύριο».

Τέλος, η κα Μπακογιάννη εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ θα υποβάλει προτάσεις για αποδεκτή επίλυση του προβλήματος του ονόματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή