Η Τεχεράνη διέψευσε «σθεναρά» τις κατηγορίες του Μαρόκου, που ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεών του με το Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ότι διευκόλυνε τη μεταφορά φορτίου όπλων στο Πολισάριο, κίνημα για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας.
Αντίπαλος του Ιράν στην περιοχή, η Σαουδική Αραβία δήλωσε από την πλευρά της ότι τάσσεται στο πλευρό του Μαρόκου, ενώ αξιωματούχος του Μετώπου Πολισάριο διέψευσε και αυτός κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Ραμπάτ.
Το Μαρόκο, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με τη Σ. Αραβία, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διακόπτει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Τεχεράνη, με τον υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα να κατηγορεί το Ιράν ότι διευκόλυνε, μέσω της λιβανικής Χεζμπολάχ, την παράδοση φορτίου όπλων στο Πολισάριο.
Καθώς το ανεξάρτητο κίνημα των Σαχραουΐ υποστηρίζεται ιστορικά από την Αλγερία, η Ραμπάτ δήλωσε ότι ένας «παράγοντας» στην πρεσβεία του Ιράν στο Αλγέρι συμμετείχε στην επιχείρηση.
Διαψεύδοντας «σθεναρά» τις κατηγορίες αυτές, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για ένα «πρόσχημα» προκειμένου να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις.
«Η υπόθεση αυτή στερείται κάθε βάσης», ανέφερε το υπουργείο, το οποίο διαβεβαιώνει πως η Ισλαμική Δημοκρατία έχει ως κανόνα τον «σεβασμό» της «κυριαρχίας και της ασφάλειας» των χωρών με τις οποίες διατηρεί διπλωματικές σχέσεις, καθώς και της «μη ανάμιξης στις (εσωτερικές) υποθέσεις τους».
Το Μαρόκο είχε διακόψει τις σχέσεις του με το Ιράν στις αρχές του 2009, καταγγέλλοντας κυρίως έναν θρησκευτικό «ακτιβισμό» της Τεχεράνης στο βασίλειο, προτού τις αποκαταστήσει το 2014.
Σε επίσημη ανακοίνωση, το Ριάντ καταδίκασε «σθεναρά την ιρανική ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαρόκου μέσω του οργάνου του, της τρομοκρατικής πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ, που εκπαιδεύει τους παράγοντες της λεγόμενης ομάδας "Πολισάριο", με σκοπό να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα» του βασιλείου.
Η Σαουδική Αραβία «τάσσεται στο πλευρό του αδελφού βασιλείου του Μαρόκου για ό,τι εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητά του, περιλαμβανομένης της απόφασης» που έλαβε την Τρίτη.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, παραδοσιακοί σύμμαχοι του Ριάντ, εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους με το Μαρόκο.
Η τεράστια ερημική Δυτική Σαχάρα διεκδικείται από το Μαρόκο - που ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της - και από το Πολισάριο, που ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αυτοδιάθεση. Η Ραμπάτ απορρίπτει κάθε άλλη λύση εκτός από μία αυτονομία υπό μαροκινή κυριαρχία. Κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί σε ισχύ από το 1991.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο