Τι αλλάζει στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2018 13:31
UPD:13:45
A- A A+

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Το αδιάβλητο της διαδικασίας εξέτασης υποψηφίων οδηγών με νέες τεχνολογίες, αλλά και τη δυνατότητα οδήγησης από άτομα 17 ετών με τη συνοδεία έμπειρου οδηγού περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο σύστημα χορήγησης διπλωμάτων οδήγησης, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Με το νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα κατά τη συνάντηση του Χρήστου Σπίρτζη με τους αρμόδιους φορείς, προτείνονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των οδηγών, που θα ισχύουν και για την ανανέωση της άδειας οδήγησης. Εναρμονίζεται με την τελευταία κοινοτική Οδηγία, που προβλέπει ειδικές άδειες για ποδήλατα και «γουρούνες» τετράτροχες μοτοσυκλέτες.

Κάμερες και μικρόφωνα

Η εισαγωγή καμερών και μικροφώνων μέσα στα οχήματα των εξεταστών πραγματοποιείται με στόχο τη μαγνητοσκόπηση και ηχογράφηση του συνόλου της εξέτασης, έτσι ώστε στη συνέχει αρμόδιο Σώμα Επιθεωρητών από το υπουργείο Υποδομών να μπορεί να διεξάγει δειγματοληπτικούς ελέγχους. Ταυτόχρονα ο εκπαιδευτής βγαίνει εκτός οχήματος κατά τη διάρκεια της εξέτασης. 

Όσον αφορά στη διαδικασία της δοκιμασίας προσόντων (πρακτικής εξέτασης) του υποψήφιου οδηγού αυτή διενεργείται σε δύο στάδια.

Σε δύο στάδια η διαδικασία

Στο πρώτο στάδιο της δοκιμασίας (πορεία) εξετάζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες οδήγησης του υποψηφίου οδηγού.

Εφόσον περάσει με επιτυχία αυτό το στάδιο ο υποψήφιος εξετάζεται στο δεύτερο στάδιο στις υπόλοιπες δοκιμασίες (ελιγμοί κτλ).

Η εξέταση διενεργείται σε διαφορετική ημέρα. Πέραν της διχοτόμησης της διαδικασίας μία ακόμη καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι ο δάσκαλος οδήγησης βγαίνει εκτός οχήματος κατά την πρακτική εξέταση τόσο στην εξέταση της πορείας όσο και των ελιγμών.   

Πλήρης καταγραφή

Για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της πλήρους καταγραφής του συνόλου της εξέτασης του υποψήφιου οδηγού. Τόσο η θεωρητική όσο και η πρακτική εξέταση μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο και καταγράφονται με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων.

Το καταγεγραμμένο υλικό σύμφωνα με το νομοσχέδιο, προστατεύεται αυστηρά από οποιαδήποτε παρέμβαση ενώ με υπουργική απόφαση θα οριστούν οι λεπτομέρειες που διασφαλίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων. Τα δεδομένα ήχου και εικόνας θα αποθηκεύονται σε ηλεκτρονικά αρχεία στα οποία θα μπορεί να ανατρέχει ένα νεοσύστατο σώμα εξεταστών.

Το Σώμα Εξεταστών που θα εδρεύει στο υπουργείο Υποδομών θα αναλαμβάνει τη διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων ώστε να επιβεβαιώνει την ορθότητα της διαδικασίας. Στόχος είναι σε καθημερινή βάση να πραγματοποιείται ικανός αριθμός δειγματοληπτικών ελέγχων ώστε να μην υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης της διαδικασίας.

Ορίζεται επίσης ότι θα πρέπει να απενεργοποιούνται τα κινητά τηλέφωνα καθώς και όλες οι συσκευές επικοινωνίας πλην αυτών που καταγράφουν την εξέταση. 

Έτσι οι σχολές οδήγησης θα πρέπει να εγκαταστήσουν μέσα στο όχημα σύνδεση με το διαδίκτυο ώστε να επιτυγχάνεται η σύνδεση με το Κέντρο Ελέγχου του υπουργείου Υποδομών, μικρόφωνο και κάμερα που να εικονίζει όλη τη καμπίνα του αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα είναι υποχρεωτική η ανάρτηση ανακοίνωσης σε ευδιάκριτο σημείο που να αναφέρει ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται και η εικόνα και ο ήχος μεταδίδονται στο Κέντρο Ελέγχου. 

Υποψήφιοι οδηγοί ετών 17

Όσον αφορά στο σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης για νέους υποψηφίους ηλικίας 17 ετών προβλέπεται η εκπαίδευση από εκπαιδευτή, η διεξαγωγή θεωρητικής εξέτασης, η χορήγηση βεβαίωσης από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου για συνοδευόμενη οδήγηση με συνοδεία ενήλικα-έμπειρου που να μην έχει κανένα βαθμό ποινής στο point system.

Επιτρέπεται η συνοδευόμενη οδήγηση για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και τουλάχιστον 100 ωρών, οι δέκα εκ των οποίων μία ώρα τουλάχιστον μετά τη δύση του ηλίου. Με τη συμπλήρωση του 18ου έτους θα μπορούν οι υποψήφιοι να εξεταστούν στο πρακτικό κομμάτι ώστε να τους χορηγηθεί το κανονικό δίπλωμα. 

Τέλος οι εξεταστές συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων μέχρι να ολοκληρωθεί το μεταβατικό διάστημα το οποίο θα οριστεί σε δεύτερο χρόνο από νέα υπουργική απόφαση. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή