Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη διεύρυνση των επιχειρήσεων

Τρίτη, 01 Αυγούστου 2006 08:48
UPD:10:21
A- A A+

Tη διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ, ενέκρινε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η στρατιωτική διοίκηση είχε προτείνει τη διεύρυνση της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού, κατά την οποία οι ισραηλινοί στρατιώτες θα προωθηθούν αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος του Λιβάνου, ενώ προς το παρόν οι επιχειρήσεις γίνονται κοντά στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου.

Μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό ραδιόφωνο, το Ισραήλ σχεδιάζει να ανακαλέσει στη μάχιμη υπηρεσία περισσότερους από 15.000 εφέδρους. Συμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, θα κληθούν να αναλάβουν υπηρεσία επιπλέον τρεις μεραρχίες –δηλ. τουλάχιστον 15.000 έφεδροι.

Την ίδια ώρα η οργάνωση Χεζμπολάχ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας απώθησε ισραηλινές δυνάμεις που επιχείρησαν να εισβάλουν στο νότιο Λίβανο.

Σήμερα τα ξημερώματα η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε το δρόμο που συνδέει το βορειοανατολικό Λίβανο με τη Συρία. Οπως ανέφεραν πηγές της λιβανικής αστυνομίας, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν κατ' επανάληψη την πόλη Χερμέλ (βορειοανατολικά της Βηρυτού) που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ και απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία. Ο κύριος στόχος ήταν ο δρόμος που συνδέει τη Χερμέλ με τη συριακή πόλη Χομς. Βομβαρδίστηκε επίσης ο δρόμος που οδηγεί στη Συρία, στο ύψος του χωριού Κάα, στα νοτιοανατολικά της Χερμέλ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα από τους βομβαρδισμούς αυτούς.

Σήμερα το πρωί -δεύτερη μέρα της αναγγελθείσης 48ωρης διακοπής των αεροπορικών βομβαρδισμών- ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον χωριών της λιβανο-ισραηλινής μεθορίου. Σύμφωνα με πηγές των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινό αεροσκάφος βομβάρδισε τα χωριά Μπαγιάντα και Μανσούρεχ στο νότιο Λίβανο, ενώ το ισραηλινό πυροβολικό έπληξε άλλους στόχους.

Aνταλλαγή κρατουμένων με στρατιώτες;

Εξάλλου, σε σημερινό δημοσίευμά της, η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ αναφέρει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να ανταλλάξει δύο Λιβανέζους κρατούμενους με τους δύο στρατιώτες που έχουν απαχθεί από τη Χεζμπολάχ. Η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους που φέρεται να δήλωσαν ότι μια τέτοια ανταλλαγή θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Το Ισραήλ πάντως έχει δηλώσει επισήμως ότι δεν διαπραγματεύεται την ανταλλαγή κρατουμένων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή