Η «Βασίλισσα των ξωτικών», η περίφημη μπαρόκ όπερα του σπουδαίου συνθέτη του αγγλικού μπαρόκ, Χένρι Πέρσελ, αποτελεί τη νέα μεγάλη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ: λεωφ. Συγγρού 364).
Σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και μέσα από την εικαστική και ανατρεπτική ματιά του Γιάννη Σκουρλέτη και της ομάδας bijoux de kant, η παράσταση, η οποία επιχειρεί να μας μεταφέρει σε μια παραμυθένια Αρκαδία των ανεκπλήρωτων επιθυμιών, παρουσιάζεται στις 4, 5, 6, 11 και 12 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ.
Το μελαγχολικό κλάμα της ξυπνά τα πλάσματα του δάσους Στο έργο, δύο ερωτευμένοι νέοι, η Δάφνη και ο Απόλλωνας, κυριευμένοι από πόθο ο ένας για τον άλλον, μπαίνουν μια νύχτα στο δάσος αψηφώντας τους κινδύνους που παραμονεύουν. Προχωρούν πολύ βαθιά. Εκεί, το πυκνό σκοτάδι τους χωρίζει κι ο ένας χάνεται από τα μάτια του άλλου. Το αγόρι παγιδεύεται στα σκοτεινά νερά μιας λίμνης. Παλεύει μάταια να ελευθερωθεί, για να ξαναβρεί την αγαπημένη του. Εκείνη κλαίει, πιστεύοντας ότι τον έχασε για πάντα. Το μελαγχολικό κλάμα της ξυπνά τα πλάσματα του δάσους. Η Φύση και οι Εποχές του Χρόνου συγκινούνται από τη θλίψη της. Το Φθινόπωρο, ο Χειμώνας, η Άνοιξη, το Καλοκαίρι και ένας Χορός Νυμφών παρασύρουν τους νέους σε μυστηριακές τελετουργίες, προετοιμάζοντάς τους για μια μεγαλειώδη νέα ένωση.
Με παλαιούς ήχους και νέα ενδύματα Μέσα από μια νέα αφήγηση, ο Γιάννης Σκουρλέτης, ένας από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς σκηνοθέτες, και η ομάδα bijoux de kant επιχειρούν μια εκδρομή στην Αρκαδία των παλαιών και σύγχρονων ξωτικών και τραγουδούν τον έρωτα, με τη συμμετοχή του συνόλου παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων. Ένα ονειρικό παραμύθι, με παλαιούς ήχους και νέα ενδύματα, εκτυλίσσεται μέσα σε ένα δάσος, όπου κυριαρχεί το αλλόκοτο και το ανοίκειο.
Σημαντική αναφορά και στοιχείο έμπνευσης της ανάγνωσης του έργου αποτελεί το έθιμο «Γενίτσαροι και μπούλες», το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο, την περίοδο της Αποκριάς, στη Νάουσα της Ημαθίας.
«..στο σήμερα σαν να είναι χτες και στο χτες σαν να είναι σήμερα» Ο Γιάννης Σκουρλέτης σημειώνει: «Εντός (και εκτός) της κρυστάλλινης αισθητικής του μπαρόκ, η bijoux de kant επιχειρεί μια εκδρομή στην Αρκαδία των παλαιών και των σύγχρονων ξωτικών. Γνώριμη με το αλλόκοτο και το ανοίκειο, ακολουθεί τα ίχνη στη χλόη, ανασυνθέτει τον ερειπιώνα μιας φύσης ρημαγμένης από επιθυμία και ματαίωση και ντύνει τον Νυμφώνα με παλαιούς ήχους και νέα ενδύματα.
Στην Αρκαδία των επιθυμιών μας, η “Βασίλισσα των ξωτικών” επανέρχεται, για να τραγουδήσει τον έρωτα που διασχίζει αιώνες, κοινωνικά σχήματα και ιστορικές συμβάσεις. Η Αρχαιότητα, ο Μεσαίωνας, η Αναγέννηση, το Μπαρόκ και οι νέοι χρόνοι ενοποιούνται μέσα στο πρίσμα της μοναδικής αλήθειας που συνιστά η επιθυμία της ένωσης με τον Άλλον.
Η “Βασίλισσα των ξωτικών”, αυτή η semi - opera του σπουδαίου συνθέτη του αγγλικού μπαρόκ, Χένρι Πέρσελ (1659 - 1695), σε λιμπρέτο που ακουμπά χαλαρά στο σαιξπηρικό “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας”, ήταν για μένα η αφορμή να αφηγηθώ από την αρχή την ιστορία του τόπου ως ου - τόπου, να μιλήσω για το πέρασμα ανθρώπων και σκιών που φέρουν άλλη γλώσσα, αλλά συνεννοούνται μέσα από τα αενάως όμοια σώματα.
Η Ευρώπη του μπαρόκ, η Ευρώπη της παλινόρθωσης, η Ευρώπη της κρίσης και του χάους είναι το αέναο βάθρο για τον γάμο της νεραϊδοβασίλισσας με τα ποιήματα που κουβαλά στο κεφάλι της. Αυτή τη Νύμφη - Ανύμφευτη θα παντρέψω, αυτόν τον ψεύτικο και, μαζί, αληθινό γάμο θα ξαναστήσω στο σήμερα σαν να είναι χτες και στο χτες σαν να είναι σήμερα».
Ταυτότητα παράστασης
Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης - bijoux de kant, σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, κίνηση: Tάσος Καραχάλιος, φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, διεύθυνση χορωδίας: Σταύρος Μπερής, απόδοση στίχων: Γλυκερία Μπασδέκη. Διανομή: Δάφνη: Θεοδώρα Μπάκα, Καλοκαίρι: Νίκος Σπανός, Φθινόπωρο: Γιάννης Καλύβας, Άνοιξη: Φανή Αντωνέλου, Χειμώνας: Χάρης Ανδριανός, Απόλλωνας: Τάσος Καραχάλιος. Συμμετέχει το σύνολο παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra και η Χορωδία του δήμου Αθηναίων.
Πληροφορίες Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: λεωφ. Συγγρού 364 - Καλλιθέα, τηλ.: 213 0885700. Το έργο παρουσιάζεται στην πρωτότυπη γλώσσα (αγγλικά), με ελληνικούς υπέρτιτλους. Στην παράσταση, εμφανίζονται γυμνά σώματα. Τιμές εισιτηρίων: 25, 18, 12 (φοιτητικό) ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (καθημερινά: 09.00 - 21.00), καταστήματα Public, ηλεκτρονικά: tickets.public.gr, ticketservices.gr και nationalopera.gr.
[email protected]