Σε εξέλιξη πορείες και συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά

Τρίτη, 01 Μαΐου 2018 11:36
UPD:12:56
A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα πορείες και συγκεντρώσεις των συνδικάτων για την εργατική Πρωτομαγιά. 

Στην Αθήνα η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ έδωσαν αρχικά «ραντεβού» στην πλατεία Κλαυθμώνος και αυτή την ώρα πραγματοποιούν πορεία προς το Σύνταγμα, ζητώντας «δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα εργατικά δικαιώματα και τις εργασιακές κατακτήσεις».

Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε νωρίτερα στο Σύνταγμα και πραγματοποιεί πορεία προς των αμερικανική πρεσβεία. Σε δηλώσεις του νωρίτερα από την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα για την «κατάργηση όλων των μνημονιακών αντεργατικών νόμων» και την «ανάκτηση όλων των οικονομικών απωλειών που είχε ο εργαζόμενος λαός στα χρόνια της κρίσης».

«Το μήνυμα της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς είναι η ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα, της εργατικής λαϊκής πάλης και της οργάνωσης παντού ενιαία για την κατάργηση όλων των μνημονιακών αντεργατικών νόμων, για την ανάκτηση όλων των οικονομικών απωλειών που είχε ο εργαζόμενος λαός στα χρόνια της κρίσης με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με κατάργηση της φοροληστείας, ταυτόχρονα με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις του θανάτου, για να σταματήσει η αιμορραγία των εργαζομένων, του λαού μας από τις συνεχείς πολεμικές πιστώσεις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και βεβαίως για την αποδέσμευση τελικά από όλες τις λυκοσυμμαχίες» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούμπας. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πορεία στην οποία συμμετέχουν σωματεία, οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο Μουσείο και ορισμένα μπλοκ τους θα κατευθυνθούν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά έδωσε και ο Γιάνης Βαρουφάκης με το κόμμα του ΜέΡΑ25. «Κάθε γενιά εργατών έχει υποχρέωση να δίνει ξανά τους αγώνες που έδωσαν το 1886 στο σικάγο για 8ωρο, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρέπεια και κοινωνική ασφάλεια» δήλωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι «η μνημονιακή διαδικασία δεν ήταν τίποτε άλλο από μία σκληρή ταξική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Όπως ενημέρωσε η Αστυνομία, λόγω των συγκεντρώσεων θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες. 

Τέσσερις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Με τέσσερις συγκεντρώσεις τιμάται η εργατική Πρωτομαγιάστη Θεσσαλονίκη. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) πραγματοποιεί συγκέντρωση στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) στο μνημείο του Εργάτη (μπροστά από το κτήριο του ΕΚΘ).

Η Λαϊκή Ενότητα και η ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος) έχουν συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας, ενώ συγκέντρωση στην πλατεία Καμάρας πραγματοποιούν οργανώσεις, σωματεία και σύλλογοι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλληλέγγυοι στη ΒΙΟ.ΜΕ. και συλλογικότητες του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Συγκέντρωση και πορεία στην Πάτρα

Με συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τιμήθηκε στην αχαϊκή πρωτεύουσα η εργατική Πρωτομαγιά.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Κωνσταντίνος Σπανός, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο φετινός εορτασμός βρίσκει τους εργαζόμενους και σχεδόν όλη την κοινωνία σε εξαθλίωση από τις αδιέξοδες τροϊκανές πολιτικές» και απηύθυνε κάλεσμα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «διαδηλώνουμε μαζί με τους εργάτες για να έχουν αυτά που έχουν χάσει και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή