Προσφυγή κατοίκων στο ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 12:48
UPD:13:35
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Δυο μήνες μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που άναβε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό, 507 κάτοικοι της περιοχής με νέα προσφυγή τους ζητούν να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα, το οποίο κρίθηκε συνταγματικό και νόμιμο, γιατί όπως αναφέρουν, βλάπτει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής τους και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Στην προσφυγή τους αναφέρουν ότι παραβιάζεται η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), καθώς έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων.

Σημειώνεται, ότι τα  έργα στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού θα υλοποιηθούν από επενδυτικό σχήμα υπό την εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, το Π.Δ. δημιουργεί μια νέα πόλη μέσα  στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό των Αθηνών, που μπορεί να υπερβεί τους 44.000 κατοίκους, με συντελεστή δόμησης προσαυξημένο κατά 70%, ενώ επιτρέπει τη δημιουργία 3 νέων τουριστικών ζωνών συνολικής έκτασης 1.092 στρεμμάτων.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι το προεδρικό διάταγμα παραβιάζει σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως επίσης την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Τονίζουν ακόμη, ότι η υλοποίηση των έργων παραβιάζει το δημόσιο συμφέρον το οποίο υποχωρεί υπέρ του υπέρτερου συνταγματικού προβλεπόμενου δημόσιου συμφέροντος της τήρησης της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται εξαιρετικά το ευαίσθητο οικοσύστημα της ακτής, επιδεινώνοντας έτσι ταυτόχρονα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, το προεδρικό διάταγμα είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ),  καθώς  παραβιάζει το δικαίωμα στο σεβασμό της περιουσίας των πολιτών. Και αυτό γιατί οι ουρανοξύστες που προβλέπεται να κατασκευαστούν, εμποδίζουν τη θέα προς τη θάλασσα και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την αξία των ακινήτων τους.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή